January 12, 2022

Chleb bez wyrabiania na zakwasie

Po latach pieczenia chleba bez wyrabiania, a za to z bardzo chrupiącą skórką, przyszedł czas na eksperyment z zakwasem i upieczenie takiego chleba bez dodatku drożdży. W przeciwieństwie do chleba na drożdżach, ten wymaga jednak kilku dodatkowych zabiegów. Nie można go więc nastawiać bardzo późnym wieczorem, tylko na minimum 3 godziny przed pójściem spać, by zdążyć zrobić co trzeba. Ale niewątpliwie jest to nadal prosty w przygotowaniu chleb. Jego zaletą jest to, że jak każdy chleb na zakwasie, może być dłużej przechowywany. Oczywiście pod warunkiem, że rodzina nie wyjada szybko chleba. Ma też charakterystyczny dla chlebów robionych na zakwasie smak. 


1 szklanka/227 g dokarmionego zakwasu
400 ml letniej wody
5 szklanek/600 g mąki
2 łyżeczki soli

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Dobrze wymieszać. Nakryć misę i odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto chlebowe złożyć kilka razy - najlepiej zgarniając ciasto z boków, a następnie lekko je rozciągając do góry i wkładając ponownie do środka. Wykonać 4-5 takich przełożeń, po czym nakryć misę i odstawić na godzinę. Takie składanie i rozciąganie powtórzyć co godzinę jeszcze dwa razy, a następnie odstawić misę z ciastem na minimum 10-12 godzin. 

Gotowe do pieczenia ciasto wyjąć z miski. Zgarniając kilka razy pod spód ciasto chleba, uformować kulę/bochenek i umieścić w koszyczku do wyrastania wyłożonym papierem lub dobrze obsypanym mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej.  Jeśli układamy chleb w koszyczku  obsypanym mąką, powinniśmy ułożyć go "szwem" do góry, a jeśli na papierze, wówczas "szwem" do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na około 2.5-3 godziny. To jak szybko chleb urośnie zależy od temperatury otoczenia. Zimą będzie to trwał dłużej, a latem rósł bardzo szybko. 

Na pół godziny przed końcem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 430 F/215 C wraz z garnkiem do pieczenia w środku. Rozgrzany garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika i umieścić w nim chleb. Jeśli chleb wyrastał w koszyczku wyłożonym papierem, przenieść wraz z papierem; jeśli chleb wyrastał w koszyczku obsypanym mąką, zdecydowanym, choć delikatnym ruchem przerzucić go do garnka. Nakryty garnek wstawić do piekarnika i piec tak 30 minut. Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dopiec przez kolejne 20 minut. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment