January 06, 2022

Roscón de Reyes, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli

To chyba już ostatnie ciasto z serii ciast Trzech Króli, pieczonych w okresie świątecznym. Tym razem rodem z Hiszpanii. Tak naprawdę to doskonałe ciasto drożdżowe, które najlepiej smakuje w towarzystwie kakao lub gorącej czekolady. W Hiszpanii często jest serwowane przełożone bitą śmietaną.  Choć serwowane na Święto Trzech Króli, to najprawdopodobniej wywodzi się ze starożytniego Rzymu, gdzie podobne ciasto serwowano na Saturnalia, czyli obchody przesilenia zimowego i festiwal na cześć boga rolnictwa, Saturna, który odbywał się między 17 a 23 grudnia. Z czasem do ciasta przyjęło się wsadzać ziarenko fasoli, by wybrać króla królów. Wraz z chrystianizacją, ciasto to zaczęto serwować 6 stycznia.  Ale choć pierwsze wzmianki o roscón de Reyes pojawiły się w XII w, to prawdziwą popularność zdobyło dopiero w XVIII wieku. Wtedy to 6 stycznia został ustanowiony oficjalnym świętem, a ciasto "trafiło pod strzechy". Z czasem też zawędrowało do Ameryk, gdzie serwowane jest pod nazwą rosca de Reyes. Niezależnie od nazwy, związane jest z zabawą - nieco zmienioną od czasów starożytnich. Podobnie jak w przypadku portugalskiego ciasta, ten kto znajdzie ziarno fasoli, musi za rok kupić ciasto. Z kolei ten kto znajdzie figurkę dzieciątka, nosi przez cały dzień koronę. 

4 szklanki mąki
2 jajka
25 g suchych drożdży
6 łyżek/170 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru
1/3 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki letniej wody
otarta skórka z pomarańczy
1 łyżka brandy lub rumu
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo do przystrojenia
Jajko do posmarowania
Bakalie - skórka pomarańczowa, migdały, wiśnie z syropu lub wiśnie w czerwonym winie, kandyzowane owoce
Perłowy cukier do posypania


Drożdże rozrobić z wodą, łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn ruszy. 

Do miski miksera wsypać mąkę, sól i pozostały cukier. Dodać jajka, mleko i zaczyn. Zacząć wyrabiać mikserem o końcówce haka. Dolać brandy oraz dodać skórkę pomarańczową. Pod koniec partiami dodać masło. Kontynuować wyrabianie przez około 5 minut od momentu gdy wszystkie składniki się połączyły. 

Gotowe ciasto zostawić w misce, nakryć ją folią lub przykrywką silikonową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na lekko obmączony blat i kilka razy zagnieść, a następnie uformować "donatowy" kształt. Można to zrobić na dwa sposoby - formując wałek i łącząc jego dwa końce lub formując kulę, w której wydrążamy otwór i lekko go rozciągamy. 

Uformowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. W dziurę wstawić szklankę, lekko natłuszczoną, by zapobiec zlepieniu się ciasta. Odstawić na 30 minut do wyrośnięci. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 375 F/ 180 C. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować bakaliami, orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami. Piec ok. 25-30 minut, aż ciasto się zabrązowi, a patyczek włożony w środek wychodzi suchy. 






Inspiracja: Spanish Sabores

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment