January 10, 2022

Wegański sos bolognese

Kolejny raz podjęłyśmy wyzwanie jedzenia bezmięsnie lub prawie bezmięsnie w styczniu. Do veganizmu nam daleko, ale roślinnie z dodatkiem ryb i nabiału spokojnie możemy przeżyć veganuary, czyli styczeń bez mięsa. Bezmięstyczeń, jak powiedziała Julcia. Do znanych i lubianych przez nas potraw wegetariańskich czy wegańskich, dodajemy kolejne, by wzbogacić repertuar. Nie przepadam za tofu, ale przyznam, że w tej kombinacji jest nie do poznania. Bolognese oparty na tofu okazał się niebywałym hitem. Jest naprawdę świetny, a tofu można wyjadać z patelni w trakcie smażenia. W wersji z makaronem lub dynią makaronową ten sos był świetny. Jeśli chcemy żywić się po wegańsku, po prostu podając należy pominąć parmezan. Reszta w pełni wegańska. 

"Mięso" z tofu
1 lb/450 g tofu (firm - twardego)
1/2 szklanki płatków drożdżowych/drożdży odżywczych 

1.5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1.5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
5 łyżek sosu tamari lub sojowego
2 łyżki oleju 

Sos
1 marchewka
2 łodygi selera
1/2 korzenia pietruszki
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
1 słoik sosu pomidorowego - najlepiej własnej produkcji

Przyprawy: suszona bazylia, suszone oregano, sól, pieprz do smaku

Do podania: listki świeżej bazylii, kapary, parmezan

Tofu odcisnąć z nadmiaru wody. Pokruszyć palcami lub widelcem na drobne kawałki. 

Na patelni rozgrzać olej. Dodać tofu i smażyć na niezbyt dużej mocy. Smażenie zajmie nam chwilę, bo tofu powinno się dobrze zarumienić. Kiedy zaczyna być chrupiące na wierzchu, dodać pozostałe składniki, wymieszać i nadal smażyć, by zrobiło się dobrze chrupiące. 

Przygotować sos. Cebulę posiekać w kostkę. Warzywa pokroić na drobne kawałki. 

W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę  i smażyć ją aż się zeszkli. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę i chwilę smażyć, nie dopuszczając do zabrązowienia. Dodać warzywa, chwilę smażyć, cały czas mieszając, a następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodać sos pomidorowy. Doprawić bazylią i oregano. Zagotować. Pod koniec dodać przygotowane wcześniej "mięso" z tofu. Całość wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. 





Inspiracja erVegan

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment