"Mięso" z tofu
1 lb/450 g tofu (firm - twardego)
1/2 szklanki płatków drożdżowych/drożdży odżywczych
1.5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1.5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1 lb/450 g tofu (firm - twardego)
1/2 szklanki płatków drożdżowych/drożdży odżywczych
1.5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1.5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
5 łyżek sosu tamari lub sojowego
2 łyżki oleju
Sos
1 marchewka
2 łodygi selera
1/2 korzenia pietruszki
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
1 słoik sosu pomidorowego - najlepiej własnej produkcji
Przyprawy: suszona bazylia, suszone oregano, sól, pieprz do smaku
Do podania: listki świeżej bazylii, kapary, parmezan
Tofu odcisnąć z nadmiaru wody. Pokruszyć palcami lub widelcem na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać tofu i smażyć na niezbyt dużej mocy. Smażenie zajmie nam chwilę, bo tofu powinno się dobrze zarumienić. Kiedy zaczyna być chrupiące na wierzchu, dodać pozostałe składniki, wymieszać i nadal smażyć, by zrobiło się dobrze chrupiące.
Przygotować sos. Cebulę posiekać w kostkę. Warzywa pokroić na drobne kawałki.
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją aż się zeszkli. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę i chwilę smażyć, nie dopuszczając do zabrązowienia. Dodać warzywa, chwilę smażyć, cały czas mieszając, a następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodać sos pomidorowy. Doprawić bazylią i oregano. Zagotować. Pod koniec dodać przygotowane wcześniej "mięso" z tofu. Całość wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Inspiracja erVegan
No comments:
Post a Comment