March 23, 2022

Llapingachos czyli ekwadorskie placki ziemniaczane

Dochodzę do wniosku, że nigdy nie uda mi się zrobić na obiad tyle kartofli ile trzeba. Kiedy po obiedzie zostaje mała resztka kartofli zawsze mam dylemat co z nią zrobić. Żal wyrzucić, ale z drugiej strony ile można trzymać takie ciupki po dwie łyżki. W tym tygodniu uzbierało się ich jednak nieco więcej, więc pozbierane razem idealnie nadały się na ekwadorskie placki. Wraz z dodatkami obiad wyglądał bajecznie kolorowo. I równie dobrze smakował. Każdy miał takie dodatki jakich zapragnął - jedni jajka smażone na bekonie, inny jajka sadzone, pomidory, oliwki, a nawet sos z orzeszków ziemnych, który co prawda pochodził z tajskiej restauracji, ale świetnie komponował się z plackami. 

5 dużych kartofli - ok. 3 lb/1300 g
2 łyżki oleju
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
2 łyżeczki przyprawy achiote
1 szklanka sera żółtego (quesillo, mozzarella lub innego)
sól

Opcjonalnie - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (patrz uwagi dodatkowe)

Kartofle obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę lub bardzo dobrze ubić na gładką masę. 

W czasie gdy kartofle gotują się, podsmażyć na oleju cebulę aż będzie miękka - około 5 minut. Dodać achiote i wymieszać. Dodać do masy kartoflanej i dobrze całość wymieszać, posolić do smaku. Odstawić na godzinę. 

Z gotowej masy formować kulki; palcem zrobić na środku dziurkę, a w nią nakładać łyżeczkę sera, po czym zalepić i spłaszczyć na dość grubego placka. 

Gotowe placki wstawić na 30-60 minut do lodówki, a następnie usmażyć na brązowy kolor. Podawać z pomidorami z cebulą i szczypiorkiem, awokado, oliwkam, sosem z orzeszków ziemnych. 



Uwagi dodatkowe
  • W plackach sprawdzają się najlepiej ziemniaki mocno skrobiowe - np. russet. Jeśli robimy je ze zwykłych kartofli, można poratować się dodaniem 1 łyżki mąki ziemniaczanej. 
  • Placki są dość delikatne, więc należy uważać w czasie smażenia przy ich przewracaniu. 
  • Dodatki zależą wyłącznie od naszej fantazji - wcale nie muszą być bezmięsne. 




Inspiracja: Laylita's Recipes


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment