2 pomarańcze - użyłam Cara Cara i blood
2 cytryny - użyłam tradycyjnych i tzw. pink lemon
2 limonki
2 cytryny - użyłam tradycyjnych i tzw. pink lemon
2 limonki
Owoce dobrze umyć. Pokroić na plasterki 1/4 cala/0. 5 cm. Plasterki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Piekarnik rozgrzać do 200 F/ 95 C. Włożyć blachę z przygotowanymi cytrusami i piec ok. 2-2.5 godziny. Po tym czasie owoce przełożyć na drugą stronę i piec kolejne 2-2.5 godziny lub do momentu gdy będą suche.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.
Uwagi dodatkowe
- Na suszenie nadają się praktycznie wszelkie cytrusy. Czas suszenia zależy od wielkości plasterków - najkrócej będą suszyć się kumkwaty, najdłużej grejpfruty.
- Owoce można oczywiście osuszyć w suszarce do suszenia warzyw i owoców, postępując zgodnie z zaleceniami producenta lub nastawiając ją na 135 F / 60 C i susząc około 6 godzin.
- Ususzone cytrusy można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku nawet i kilka lat; najlepiej jednak suszyć je w małych porcjach lub ilościach dostosowanych do naszego spożycia i zużyć w ciągu roku.
- Do pojemniczka, w którym je przechowujemy możemy włożyć pochłaniacz wilgoci, jak często można znaleźć w butelkach z lekarstwami. Taki jest bezpieczny w kontakcie z żywnością.
No comments:
Post a Comment