March 12, 2022

Suszone cytrusy

Suszone cytrusy przydają się do wykorzystania ich w herbatach, drinkach czy do ozdoby tortów, ciast i deserów. Można też je wykorzystać do dekoracji domu, robiąc z nich naturalne girlandy. Teraz kiedy cytrusów mamy pod dostatkiem, najlepiej przygotować zapas suszonych. I wcale nie trzeba mieć do tego specjalnego sprzętu. Wystarczy blaszka do pieczenia i piekarnik. I cytrusy. Najlepiej nadają się z własnego ogrodu, gdyż są niepryskane. No ale na taki luksus nie każdy może sobie pozwolić. Jeśli nie mamy swoich własnych cytrusów, należy kupić organiczne. 

2 pomarańcze - użyłam Cara Cara i blood
2 cytryny - użyłam tradycyjnych i tzw. pink lemon
2 limonki

Owoce dobrze umyć. Pokroić na plasterki 1/4 cala/0. 5 cm. Plasterki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. 


Piekarnik rozgrzać do 200 F/ 95 C. Włożyć blachę z przygotowanymi cytrusami i piec ok. 2-2.5 godziny. Po tym czasie owoce przełożyć na drugą stronę i piec kolejne 2-2.5 godziny lub do momentu gdy będą suche. 

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

Uwagi dodatkowe
  • Na suszenie nadają się praktycznie wszelkie cytrusy. Czas suszenia zależy od wielkości plasterków - najkrócej będą suszyć się kumkwaty, najdłużej grejpfruty.
  • Owoce można oczywiście osuszyć w suszarce do suszenia warzyw i owoców, postępując zgodnie z zaleceniami producenta lub nastawiając ją na 135 F / 60 C i susząc około 6 godzin.
  • Ususzone cytrusy można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku nawet i kilka lat; najlepiej jednak suszyć je w małych porcjach lub ilościach dostosowanych do naszego spożycia i zużyć w ciągu roku.
  • Do pojemniczka, w którym je przechowujemy możemy włożyć pochłaniacz wilgoci, jak często można znaleźć w butelkach z lekarstwami. Taki jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment