Zaczyn na zakwasie
190 g zakwasu żytniego razowego
220 g mąki żytniej jasnej
160 ml wody
Chleb
Cały zaczyn
400 g mąki pszennej chlebowej
95 g mąki pszennej razowej
220 g mąki żytniej jasnej
160 ml wody
Chleb
Cały zaczyn
400 g mąki pszennej chlebowej
95 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
300 ml wody
Opcjonalnie: 2 g suchych drożdży
1 jajko do posmarowania z wierzchu
tłuszcz do posmarowania foremki
otręby do posypanie foremki
Wszystkie składniki zaczynu umieścić w misce i dobrze wymieszać. Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce - w ciepłe dni, zaczyn może być gotów po 4 godzinach, w chłodniejsze zaczyn można nastawić nawet na całą noc.
Kiedy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, połączyć go w dużej misie razem ze składnikami chleba i wyrobić na jednolitą masę. Najlepiej jest to zrobić mikserem, gdyż ciasto jest dość wilgotne i lepkie.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy. Formę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
Po mniej więcej 90 minutach (lub wcześniej jeśli chleb szybciej rośnie), rozpocząć rozgrzewanie piekarnika. Chleb nasmarować rozbełtanym jajkiem i najpierw piec w temperaturze 460 F/230 C. Po 15 minutach należy obniżyć temperaturę do 440 F/220, a po kolejnych 15 minutach do 420 F/210 C i piec kolejne 15 minut. Upieczony chleb ostudzić na kratce.
Inspiracja: Moje Wypieki
No comments:
Post a Comment