June 22, 2022

Pudding z ciasta drożdżowego z sosem truskawkowym

Pierwszy raz zetknęłam się z puddingiem chlebowym w Norwegii. Nie przypadł mi do gustu - było go za dużo, nie był smaczny, a my jedliśmy go dość długo. Był zrobiony z resztek zwykłego chleba i zapieczony. Najlepszą jego częścią był sos. I tak oto pierwsze wrażenie sprawiło, że przez lata nawet nie spojrzałam w kierunku takiego "przysmaku". Gdyby mi ktoś wtedy powiedział, że sama zrobię podobny pudding, to z pewnością bym zaprzeczyła i wymownie postukała się w czoło. Takiej opcji nie brałam nawet pod uwagę! Ale kiedy byliśmy w Arizonie, zjedliśmy na deser pudding chlebowy z owocami i sosem z opuncji. Bardziej z powodu tej opuncji niż samego puddingu. Okazał się, że nie taki diabeł straszny i pudding może być smaczny. Ten pudding, nie dokładnie jest chlebowy. Zrobiłam go z ciasta drożdżowego, które zrobiło się czerstwe i nikt już nie pałał chęcią jedzenia go. A w tej postaci nabrało nieco innego wyrazu. Polane delikatnym sosem z truskawek było całkiem fajnym śniadaniem.


3 jajka
1.5 szklanki mleka 
1/4 szklanki miodu
skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 łyżeczki cynamonu
ciasto drożdżowe, brioszka czy chałka - ok. 17 oz/500 g

1 łyżka grubego cukru 

Sos truskawkowy
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki soku z pomarańczy
1 lb/450 g truskawek



Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C. 

Jajka rozbełtać wraz z miodem. Dodać mleko, esencję waniliową, skórkę i sok z pomarańczy, a także cynamon. 

Pieczywo lub ciasto drożdżowe pokroić na kawałki. Przełożyć do miski z jajkami i mlekiem, i pozwolić mu nasiąknąć mieszaniną.  Całość umieścić w naczyniu do pieczenia, posypać z wierzchu grubym cukrem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut, aż do pełnego ścięcia się puddingu. 

W czasie, gdy pudding się piecze, przygotować sos z truskawek. Owoce umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Mniejsze można zostawić w całości lub przekroić na pół. 

W rondlu rozpuścić masło. Dodać truskawki, posypać wszystko cukrem. Dodać sok pomarańczowy. Zagotować, a gdy całość zawrze, wyłączyć palnik, zostawiając na nim rondel, by sos jeszcze przez chwilę się gotował.   

Kiedy pudding jest gotowy, podawać go z sosem z truskawek. 

Uwagi dodatkowe
  • Pudding można upiec w mniejszych naczyniach, tak by powstały indywidualne porcje.
  • Sam pudding nie jest czymś wspaniałym - sosy owocowe zdecydowanie podnoszą jego smak. 
  • Na sos można wykorzystać nie tylko truskawki, ale i inne owoce - maliny, jagody, morele czy brzoskwinie. Sprawdzą się też gruszki w syropie waniliowym czy prażone jabłka. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment