3 jajka
1.5 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1.5 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 łyżeczki cynamonu
ciasto drożdżowe, brioszka czy chałka - ok. 17 oz/500 g
1 łyżka grubego cukru
Sos truskawkowy
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki soku z pomarańczy
1 lb/450 g truskawek
Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C.
Jajka rozbełtać wraz z miodem. Dodać mleko, esencję waniliową, skórkę i sok z pomarańczy, a także cynamon.
Pieczywo lub ciasto drożdżowe pokroić na kawałki. Przełożyć do miski z jajkami i mlekiem, i pozwolić mu nasiąknąć mieszaniną. Całość umieścić w naczyniu do pieczenia, posypać z wierzchu grubym cukrem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut, aż do pełnego ścięcia się puddingu.
W czasie, gdy pudding się piecze, przygotować sos z truskawek. Owoce umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Mniejsze można zostawić w całości lub przekroić na pół.
W rondlu rozpuścić masło. Dodać truskawki, posypać wszystko cukrem. Dodać sok pomarańczowy. Zagotować, a gdy całość zawrze, wyłączyć palnik, zostawiając na nim rondel, by sos jeszcze przez chwilę się gotował.
Kiedy pudding jest gotowy, podawać go z sosem z truskawek.
Uwagi dodatkowe
- Pudding można upiec w mniejszych naczyniach, tak by powstały indywidualne porcje.
- Sam pudding nie jest czymś wspaniałym - sosy owocowe zdecydowanie podnoszą jego smak.
- Na sos można wykorzystać nie tylko truskawki, ale i inne owoce - maliny, jagody, morele czy brzoskwinie. Sprawdzą się też gruszki w syropie waniliowym czy prażone jabłka.
No comments:
Post a Comment