4 kromki pieczywa słodkiego, takiego jak brioche lub chałka lub ciasta drożdżowego (drożdżówka z Więcławic, Wielkanocna babka drożdżowa, ciasto Trzech Króli, ciasto drożdżowy motek, baba parzona, wieleńska bułka drożdżowa czy dowolnego kupnego jak choćby panettone)
1 jajko
150 g jogurtu greckiego
2 – 3 łyżki miodu
truskawki
cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 380 F/190 C.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki, a mniejsze zostawić w całości.
Jajko rozbełtać i wymieszać z jogurtem oraz miodem i esencją waniliową.
Pieczywo lub ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cala/2.5 cm. Każdą kromkę położyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem. Delikatnie pougniatać środek kromek tak, by powstało jak największe wgłębienie, a jednocześnie by pozostał brzeg i nie zrobiły się dziury. W każde z nich wlać masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce.
Blachę włożyć do piekarnika. Piec ok. 10-15 minut, aż brzegi zrobią się chrupiące, a masa jogurtowa zetnie, przypominając nieco konsystencją budyń. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzach i posypać cukrem pudrem.
Uwagi dodatkowe
- Do grzanek wykorzystać można różne owoce - jagody, mango, brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki.
- Nie przepadam za syropem klonowym, ale jeśli ktoś go preferuje względem miodu, może nim posłodzić masę jogurtową
No comments:
Post a Comment