Dawno temu była w Kirkland mała knajpka Pasta Ya Gotcha. Serwowano tam wyłącznie najróżniejsze kluski włoskie. Pasta Ya Gotcha nie była duża, ani specjalnie wytworna. Ale za to wszystkie dania były bardzo smaczne, choć w sumie bardzo proste. Latem lubiłam sobie usiąść przy wielkim otwieranym oknie, gdzie powiew wiatru łagodził upał. W środku, od pierwszego kroku uwodził zapach smażonego czosnku. Wiadomo! Dobre sosy to i czosnek. Moim absolutnym faworytem był najprostszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów - angel hair pasta. Na drugim miejscu plasowała się pasta gorgonzola z dodatkiem pieczonego czosnku. Była idealna. Czuć było smak sera w sosie z gorgonzoli, ale jednocześnie makaron w nim nie pływał. Na swój sposób, była to potrawa delikatna, a zarazem wyrazista. A przy tym comfort food dla wielbicieli kuchni włoskiej i serów pleśniowych.
3.5 oz/100 g sera gorgonzola
2 łyżki/30 g masła
2/3 szklanki /150 ml mleka
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki drobno tartego parmezanu
1/3 szklanki/80 ml wody z gotowania makaronu
sól i pieprz do smaku
Do podania - pietruszka, prażone orzechy włoskie, pieczony czosnek
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją. Należy pamiętać, by pod koniec gotowania odlać 1/3 szklanki wody.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotować sos. Na dużej, głębokiej patelni umieścić masło i mleko. Kiedy masło się rozpuści, dodać gorgonzolę. Delikatnie ugniatać/rozdrabniać i mieszać, aż do momentu, kiedy całkowicie rozpłynie się. Dodać śmietanę i parmezan. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotowy makaron odcedzić. Dodać go do sosu, po czym dolać zachowaną wodę. Całość dobrze wymieszać, by cały makaron pokrył się sosem.
Podawać na wygrzanych talerzach sam lub posypany dodatkami - posiekanymi listkami pietruszki, prażonymi orzechami włoskimi czy też pieczonym czosnkiem.
Uwagi dodatkowe
- Najlepszą gorgonzolą do tego sosu jest gorgonzola dolce. Jest delikatna, lekko słodkawa w smaku. Dzięki niej sos nie jest zbyt ciężki i przytłaczający smakiem.
- Dobrze jest wyjąć gorgonzolę na kilka godzin przed gotowaniem sosu. Nie tylko ułatwia to jej rozpuszczenie się, ale i wpływa na smak sosu.
- Makaron należy dodać do gotującego się na patelni sosu, a nie odwrotnie. Dzięki temu każda jego kropelka zostanie wykorzystana.
- Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że sosu jest zbyt mało, ale należy oprzeć się pokusie, by zwiększyć jego ilość. Sos powinien delikatnie pokryć makaron, ale nie zatopić go w sosie.
- Ten sos, można wykorzystać i do innych dań - np. do grillowanych steków.
- Sos jest tak łatwy i szybki w przygotowaniu, że najlepiej szykować go na świeżo i podawać od razu. Najsmaczniejszy jest właśnie taki zrobiony w czasie gdy makaron się gotuje.
No comments:
Post a Comment