Do podania - frytki i surówka z kapusty. Można też dodać sos winno-koperkowy, choć nie jest to rzecz jasna konieczne. Taki obiad w zasadzie robi się sam, bo frytki można kupić mrożone i upiec je w tym samym czasie, gdy piecze się ryba.
tusze pstrąga tęczowego
cytryna w plasterkach
cytryna w plasterkach
kilka gałązek świeżego koperku, estragonu lub rozmarynu
oliwa/olej
sól
pieprz
Każdą tuszę wymyć. Posolić z obu wewnętrznych stron, a także posypać pieprzem. W środku ułożyć gałązki koperku i plasterki cytryny. Skropić oliwą, zawinąć w folię foliową i odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 450 F/ 225 C. Tusze pstrąga ułożyć na formie do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut. Mięso powinno być wyraźnie ścięte i odchodzić od ości.
Podawać z dodatkami według uznania.
No comments:
Post a Comment