March 25, 2024

Sernik wiedeński pieczony w kąpieli wodnej

Sernik wiedeński to król serników. Jego się nie da pobić. Jest idealny w smaku i bez żadnych wtrętów takich jak spód, które według mnie niszczą serniki. Kiedyś nawet zażartowałam, że właśnie ten spód w serniku krakowskim sprawił, że król Zygmunt III Waza, po tym jak go w dawnej stolicy uraczono takim sernikiem, czym prędzej przeniósł stolicę do Warszawy, gdzie jedzono prawdziwy sernik a nie oszczędnościowy. 😉  No tak, ale to oczywiście żarty i kwestia gustu. 
Od jakiegoś czasu piekę serniki w kąpieli wodnej i przyznam, że jest to świetna metoda. Aż dziwię się, że wcześniej nie zaczęłam tego robić. W końcu nadszedł czas wypróbować takie pieczenie w przypadku sernika wiedeńskiego. Wychodzi idealny pod każdym względem, bo do wszystkich swoich walorów z tradycyjnego pieczenia ma jeszcze i to, że jest prosty jak blat i nie zapada się ani troszkę. 

Sernik

2.2 lb/1000 g sera białego
5 jajek
1 pałka/110 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka pasty waniliowej

bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa

Ganache
100 g czekolady
200 g śmietany kremówki 

Piekarnik nagrzać do temperatury 375 F/160 C - funkcja bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 8 cali/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Samą tortownicę obłożyć jak najszczelniej dwiema warstwami folii aluminiowej. 

Ser przepuścić przez maszynkę. Można to pominąć, jeśli używa się białego sera własnej roboty - jest on zazwyczaj na tyle kremowy, że nie potrzeba go dodatkowo mielić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, po czym stopniowo dodawać całe jajka, a następnie ser. Dodać proszek budyniu i wanilię - ekstrakt i pastę. Miksować tylko tyle, by składniki się połączyły, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać bakalie, jeśli je dodajemy - team sernik z bakaliami. 😉 Team sernik bez bakalii pomija ten etap i od razu przechodzi do następnego. 😉

Masę przelać do tortownicy, a tę wstawić do większego naczynia, którego można używać do pieczenia. Naczynie to powinno być na tyle wysokie, by postawiona w nim tortownica powinna być do połowy zanurzona w wodzie. Naczynie należy wypełnić delikatnie wrzącą wodą i wstawić do piekarnika. Piec 75-80 minut - sernik powinien być wypieczony i ścięty, choć może być lekko "galaretowaty" czy też trzęsący się. W razie potrzeby, piec nieco dłużej.

Upieczony sernik zostawić na 30 minut w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjąć na blat, zdjąć folię otaczającą tortownicę  i ostudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki. 

Ostudzony sernik wyjąć z delikatnie z tortownicy - najpierw obkroić nożem wokół jej boku, a dopiero potem ją otworzyć. Przy pomocy szerokich noży lub specjalnej łopatki do przenoszenia tortów, przenieść na paterę lub płaski talerz. 

Przygotować ganache. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i włożyć do miski. Śmietanę kremówkę podgrzać aż do momentu kiedy prawie wrze. Zalać nią czekoladę. Delikatnie potrząść miską, by cała czekolada znalazła się w śmietanie, a następnie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Odstawić na godzinę, następnie polać sernik ostudzonym ganache i udekorować. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment