Coraz częściej staję w sytuacji, że potrzebne są bezglutenowe wypieki. Początkowo wzbraniałam się przed nimi, ale z czasem nie miałam wyjścia. Tak więc spróbowałam w tym roku upiec mazurek bezglutenowy, wykorzystując do niego w nieco zmodyfikowanej wersji mój wypróbowany przepis na babeczki, mazurki, tarty itd. Obawiałam się nieco o jego smak i nadmierną kruchość, ale zupełnie niepotrzebnie. Wyszedł równie dobry spód mazurkowy, a co do przybrania, to niczym się nie różnił od tego, co robiłam z dziećmi w poprzednich latach. Sprawdziły się na nim i nutella, i masa krówkowa i wszelkie dodatki.
Ciasto
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pałki/330 g masła
4 szklanki mąki bezglutenowej (używam takiej)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pałki/330 g masła
4 szklanki mąki bezglutenowej (używam takiej)
3-4 łyżki mączki migdałowej
2-3 łyżki gęstej śmietany
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki gęstej śmietany
3/4 szklanki cukru
Nadzienie i dekoracja
nutella
M&Mki - zwykłe lub z orzeszkami
migdały
migdały
orzechy
rodzynki
morele suszone
cokolwiek podsunie nam wyobraźnia
W dużej misce lub misie miksera umieścić suche składniki. Dodać jajka i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodać 2 łyżki śmietany i zacząć wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze jedną łyżkę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciastem cienko (ciasto rośnie!) wylepić płaską formę, w której będziemy piec mazurki, pamiętając o podwyższonym brzegu. Piec w temperaturze 400 F /200 C ok. 15 minut lub aż ciasto zrobi się jasno brązowe.
Spód ostudzić. Posmarować nutellą, masą krówkową lub kremem pistacjowym, po czym udekorować jak tylko podsunie nam wyobraźnia.
morele suszone
cokolwiek podsunie nam wyobraźnia
W dużej misce lub misie miksera umieścić suche składniki. Dodać jajka i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodać 2 łyżki śmietany i zacząć wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze jedną łyżkę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciastem cienko (ciasto rośnie!) wylepić płaską formę, w której będziemy piec mazurki, pamiętając o podwyższonym brzegu. Piec w temperaturze 400 F /200 C ok. 15 minut lub aż ciasto zrobi się jasno brązowe.
Spód ostudzić. Posmarować nutellą, masą krówkową lub kremem pistacjowym, po czym udekorować jak tylko podsunie nam wyobraźnia.
Uwagi dodatkowe
- Czas pieczenia zależy od wielkości foremki jakiej używamy oraz od rodzaju foremki (metalowe czy jednorazowe z folii aluminiowej). Warto po prostu sprawdzać mazurki w czasie pieczenia i dostosować odpowiednio jego czas.
No comments:
Post a Comment