6 jajek
3 szklanki /385 g mąki
2/3 szklanki /150 g gęstej kwaśnej śmietany
1.5 szklanki /300 g cukru
1 szklanka + 2 łyżki oleju
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek kakao niesłodzonego
4 łyżki drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
5-6 łyżek wrzącej wody lub gorącego mleka
Tłuszcz do formy
Odrobina mąki do lekkiego jej posypania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 350 F / 175 C.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Do drugiej miski wbić jajka i dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników - najlepiej rózgą do bicia piany. Dodać olej i ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dosypać porcjami mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami i wymieszać. Odstawić na moment.
Do miski po mące wsypać kakao i czekoladę. Zalać wodą lub mlekiem i wymieszać na gładką masę. Połowę ciasta dodać do masy kakaowej i wymieszać.
Formę na babkę dobrze natłuścić i posypać lekko mąką, strzepując jej nadmiar. Naprzemiennie wlewać masę ciemną i jasną. Po wlaniu całego ciasta jasnego i ciemnego można dodatkowo przemieszać całość patyczkiem tak, by potworzyły się smugi. Nie można jednak robić tego zbyt energicznie, by nie wymieszać obucz części.
Piec ok. 50-55 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć delikatnie na kratkę do stygnięcia, a przed podaniem lekko posypać cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment