March 16, 2024

Babka marmurkowa

Mam słabość i wielki sentyment do takich ciast, bo obok zebry, babki łaciate, jak wtedy się mawiało, były pierwszymi fikuśnymi ciastami jakie robiłam, gdy stawiałam pierwsze kroki w kuchni. Poza tym były to ciasta które robiłam samodzielnie, a nie z pudełka. Te z pudełka też nie były złe, ale nie ma to jak samemu się zrobi ciasto, które wszystkim smakuje. Stąd też jeszcze jeden przepis na babkę marmurkową, który znalazłam w swoich notatkach. Babka jest bardzo smaczna i nadaje się na każdą okazję, w tym na święta wielkanocne. Jest chrupiąca na wierzchu, a lekko wilgotna w środku, co jest - moim zdaniem - wielkim jej plusem, bo nie przepadam za suchymi babkami piaskowymi. Babkę robi się błyskawicznie - nie wymaga nawet miksera. I niestety jeszcze szybciej zjada. 😉 Oprócz kakao, warto dodać do niej odrobinę rozpuszczonej czekolady dla głębi smaku. 


6 jajek
3 szklanki /385 g mąki
2/3 szklanki /150 g gęstej kwaśnej śmietany
1.5 szklanki /300 g cukru
1 szklanka + 2 łyżki oleju
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek kakao niesłodzonego 
4 łyżki drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
5-6 łyżek wrzącej wody lub gorącego mleka

Tłuszcz do formy 
Odrobina mąki do lekkiego jej posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 350 F / 175 C. 

Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. 

Do drugiej miski wbić jajka i dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników - najlepiej rózgą do bicia piany. Dodać olej i ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dosypać porcjami mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami i wymieszać. Odstawić na moment. 

Do miski po mące wsypać kakao i czekoladę. Zalać wodą lub mlekiem i wymieszać na gładką masę. Połowę ciasta dodać do masy kakaowej i wymieszać. 

Formę na babkę dobrze natłuścić i posypać lekko mąką, strzepując jej nadmiar. Naprzemiennie wlewać masę ciemną i jasną. Po wlaniu całego ciasta jasnego i ciemnego można dodatkowo przemieszać całość patyczkiem tak, by potworzyły się smugi. Nie można jednak robić tego zbyt energicznie, by nie wymieszać obucz części. 

Piec ok. 50-55 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć delikatnie na kratkę do stygnięcia, a przed podaniem lekko posypać cukrem pudrem. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment