3 szklanki mąki
1.5 szklanki mleka
1 szklanka wody
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Mąkę wymieszać z solą. Stopniowo dodawać do rozbełtanych z wodą i mlekiem jajek. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany-kremówki - gdyby z podanych proporcji wyszło zbyt rzadkie, należy dodać ciutek mąki, a gdyby zbyt gęste, należy dodać troszkę wody. Odstawić na 1/2 godziny, po czym smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem. Usmażone odstawiać w ciepłe miejsce.
Czas smażenia tak naprawdę zależy od upodobań - jedni wolą mało przysmażone naleśniki, podczas gdy inni wolą je podrumienione. Podobnie rzecz się ma z grubością - jedni wolą cieńsze, inni grubsze.
Naleśniki można przechować przez kilka dni w lodówce; można je również zamrozić.
No comments:
Post a Comment