Ciasto, to ostatnia rzecz do jakiej bym dodała majonezu. A jednak! Skusiłam się na babkę majonezową według przepisu Winiary. Na fotografii wyglądała tak zachęcająco, iż uznałam, że warta jest zaryzykowania kilku produktów. Zaskoczyła mnie swoim delikatnym smakiem i lekkością. Eksperyment w pełni udany, a babka warta ponownego pieczenia. I nie tylko na Wielkanoc.
4 jaja
4 łyżki majonezu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody
sok z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 350F. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać aż powstanie lśniąca, puszysta masa. Dodać żółtka i majonez. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Letnią babkę posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.
No comments:
Post a Comment