300 g mąki pszennej razowej
450 g wody
1.5 łyżeczki cukru
1.5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suchych drożdży
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i mieszać tylko do momentu powstania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na minimum 12, a lepiej na 14-18 godzin.
Po tym czasie ciasto zagnieść i przenieść do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub na oprószoną ściereczkę. Takie ciasto w ściereczce najlepiej ułożyć w misce lub na durszlaku/sitku. Odstawić na ok. 30 minut.
Naczynie żaroodporne lub żeliwne wstawić do piekarnika, a piekarnik rozgrzać do 420F. Ciasto delikatnie przełożyć do rozgrzanego naczynia, nakryć je i piec przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20-25 minut. Ostudzić na kratce.
No comments:
Post a Comment