Mało która przyprawa jest tak polska jak chrzan. Wszelkie sosy czy ketchup ostatnio rozpowszechnione nie są w stanie zastapić chrzanu, zwłaszcza tak dobrego jak ten. A już na święta, jest on wręcz niezastąpiony. Taki chrzan z jajkiem i śmietaną robiła Babcia Regina i zawsze będzie mi się z nią kojarzył. I nieważne czy podstawą był tarty chrzan czy takie ze słoiczka - doprawiony po babcinemu jajkiem na twardo i śmietaną był po prostu i zwyczajnie idealny. Zawsze pojawiał się na święta - i Bożego Narodzenia, i na Wielkanoc. Wszystko z nim lepiej smakowało, wędliny, karp, pasztet, a nawet sałatka warzywna, która zwykle przypadkowo zetknęła się z chrzanem.
200 g chrzanu ze słoiczka lub w korzeniu (+ sok z cytryny i 1 łyżeczka cukru)
4 jajka ugotowane na twardo
śmietana
sól
Jajka drobno piesiekać. Chrzan w korzeniu umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Doprawić cukrem i solą. Wymieszać z jajkiem i śmietaną. Chrzan można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku do 3-4 tygodni.
No comments:
Post a Comment