Co zrobić, gdy po uczcie homarowej zostanie go na tyle, że starczy na skromniejszy posiłek? Jak odgrzać, by nie zrobił się nieciekawy smakowo? Oczywiście resztki można użyć do dowolnej sałatki, ale nie zawsze mamy na nią ochotę. Dla mnie, rozwiązaniem było podgrzanie homara w sosie zrobionym z wina, masła i czosnku. Do tego prosta sałatka, typu czysty ceasar i bagietka smarowana pieczonym czosnkiem.
Sos ten można wykorzystać również i do maczania homara - wcale nie musi on służyć do odgrzewania resztek homara.
10 ząbków czosnku
100 g masła
150 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
Czosnek obrać. Połowę zmiażdżyć w prasce, a drugą połowę drobno posiekać. Na rozpuszczonym maśle podsmażać czosnek, aż nabierze lekko brązowej barwy. Dodać wino i całość zagotować, a następnie na zminiejszyć moc palnika i podgrzewać sos tak długo, aż wyparuje z niego mniej więcej 1/3. Doprawić sola i pieprzem, po czy dołożyć do niego pokrojone kawałki mięsa z homara.
No comments:
Post a Comment