April 04, 2015

Jaja faszerowane z pieczarkami

Jaja faszerowane to jedna z potraw jakie muszą się znaleźć na stole wielkanocnym. Najwięcej emocji wzbudzają te, które wymagają krojenia ze skorupką. Te jaja są zupełnie proste, gdyż nadzienie wkładane jest w dziurki po żółtkach. Choć są smaczne, to jednak nie da się ich zjeść tyle, co klasycznych jajek faszerowanych w skorupkach, które nadal pozostają moimi ulubionymi.



10 jajek
700 g pieczarek
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę. Masę pieczarkową dusić aż do całkowitego odparowanie wody. 

Jaja ugotować na twardo -mniej więcej 9 minut od zawrzenia wody z jajkami. Po ugotowaniu natychmiast ostudzić w bardzo zimnej wodzie. Każde jajko  nadtłuc i pozwolić całkowicie ostygnąć. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Delikatnie wyjąć zółtka i rozgnieść widelcem. Gdyby były zbyt suche, dodać ociupnę majonezu. Wymieszać z masą pieczarkową, drobno pokrojonym szczypiorkiem i majonezem. Majonezu nie powinno być za dużo, a tylko tyle by połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Połówki jajek nadziewać masą pieczarkową. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment