10 jajek
700 g pieczarek
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę. Masę pieczarkową dusić aż do całkowitego odparowanie wody.
Jaja ugotować na twardo -mniej więcej 9 minut od zawrzenia wody z jajkami. Po ugotowaniu natychmiast ostudzić w bardzo zimnej wodzie. Każde jajko nadtłuc i pozwolić całkowicie ostygnąć. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Delikatnie wyjąć zółtka i rozgnieść widelcem. Gdyby były zbyt suche, dodać ociupnę majonezu. Wymieszać z masą pieczarkową, drobno pokrojonym szczypiorkiem i majonezem. Majonezu nie powinno być za dużo, a tylko tyle by połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połówki jajek nadziewać masą pieczarkową.
No comments:
Post a Comment