July 20, 2015

#5 Kulinarnie po Seattle i okolicy: Dwie siostry - Chantanee w Bellevue i Pen Thai w Bothell

Tom Kha
Zbliżały się urodziny Ali - 8 lub 9, już nawet nie pamiętam. Rodzinnym zwyczajem planowaliśmy wyjście do restauracji wybranej przez dostojnego jubilata. Zastanawialiśmy się po cichu co zrobimy, gdy Ala wybierze jakiś fastfood, typu McDonald's. Tymczasem ona bez wahania wybrała Chantanee. Już wtedy bowiem była to nasza ulubiona tajska restaurcaja. Co prawda od czasu kiedy zmieniła lokalizację w Bellevue, korzystamy z jej siostrzanej restauracji Pen Thai w Bothell, jednak nie ma to większego znaczenia, gdyż pod względem jedzenia są one nierozróżnialne. Jedzenie w nich obu jest absolutnie rewelacyjne. Nie można stąd wyjść głodnym czy niezadowolonym, bo ogromne menu sprawi, że spokojnie coś sobie znajdziemy. Przez lata niektóre rodzaje jedzenia przerobiłam dość systematycznie - np. curry. Spróbowałam wszystkich i dzięki temu mam swoje zdanie na ich temat. 

W Pen Thai/Chantanee najlepiej zacząć od przystawek - są doskonałe i podane w takiej ilości, że po prostu zaostrzą apetyt na pozostałe dania. Doskonały i niepowtarzalny jest sos orzeszkowy podawany wraz i satay. Jest go zwykle dużo więcej niż trzeba, co oznacza że można go pojeść łyżeczką. W wersji na wynos dostaje się go ogromną ilość, także można go zachować i użyć np. do grillowanych kurczaków własnej roboty. 

Pen Thai/Chantanee oferuje bogaty wybór dań mięsnych (z kurczakiem, wołowiną i wieprzowiną), a także dania z różnymi owocami morza. W wielu daniach można także podmieniać mięso na krewetki. Można też dostać wersję wegetariańską z tofu, choć ja akurat nie przepadam za tofu. Jest również spory wybór dań z różnymi kluskami takimi jak phad see ew, phad thai, phad khi czy rad nah. Do wielu dań dodawane są różne orzeszki -  w mniejszej ilości, jak w cashew chicken lub większej ilości, jak w swimming rama. 


 Chicken satay
Doskonałe są też zupy - od zupy dnia, najczęściej podawanej wraz z daniem lunchowym do Tom Kha w różnych wersjach mięsno-rybnych lub z krewetkami i innymi owcami morza. 

W przeciwieństwie do chińskich restauracji, Pen Thai/Chantanee serwują bardzo dobrą kaczkę. Jest ona podawana na gorąco - wręcz na skwierczącym i dymiącym półmisku. Podobnie dostaje się heavenly beef, czyli wołowinę pokrojoną w cienuteńkie plasterki i wspaniale doprawioną kolendrą. Podobnie jak kaczka, przynoszona jest na gorącym i dymiącym półmisku. Lekko słodkawa, pozostawia wspaniałe uczucie po zjedzeniu. 

Wielbiciele czosnku również nie będą zawiedzeni, gdyż  Pen Thai/Chantanee ma całkiem spory wybór dań mocno czosnkowych, takich jak garlic fried rice czy garlic lover’s delight. Są też ryby i owoce morza serwowane z czosnkiem i wiele innych potraw. 
Panang curry

Długo by można mówić o menu Chantanee i Pen Thai. Zawsze gdy jestem w jednej z tych restauracji mam wrażenie, że życie jest zbyt krótkie by spróbować wszystkich dań. Z jednej bowiem strony chciałoby się zjeść coś nowego, a z drugiej ma się ochotę powrócić do sprawdzonych smaków ulubionych dań. Trzeba naprawdę silnej woli, by systematycznie przechodzić przez całe menu. 

Ostatnio zwiększyło się menu alkoholowe - oprócz win i piw zaczęto serować również i drinki - takie np. jak mojito. Nie miałam natomiast nigdy okazji spróbować deseru - po obiedzie zazwyczaj nie starczało na to miejsca. 


Heavenly Beef
Atmosfera w restauracji jest bardzo przyjemna. Nieco bardziej wolałam starą lokalizację Chantanee - trochę na uboczu biznesowego centrum Bellevue. Miało się tam autentyczne poczucie rodzinnej atmosfery. Mimo skromnych warunków była oblegana niemal o każdej godzinie. Kilka lat temu Chantanee przeniosła się do centrum Bellevue, do jednego z nowych budynków i w tej wersji nieco mniej mi odpowiada. Zrobiła się bardziej biznesowa - w kwestii wystroju; menu i obsługa pozostały rodzinne jak dawniej. Pen Thai ma znacznie skromniejszy wystrój, ale nie ma się tu wątpliwości, że to tajska restauracja. Przy wejściu można zobaczyć swojskie ozdoby - bożki, kiwające się kotki czy orchidee. Obsługa jest bardzo sympatyczna i szybka - nawet w porze największego ruchu potrawy docierają na stół szybko i jednocześnie dla wszystkich zamawiających. Nigdy nie zdarzyło się nam by ktokolwiek musiał czekać znacząco dłużej na swoje danie. To co również cenię w Pen Thai to realistyczny czas realizacji zamówień na wynos.

Jeśli mam ochotę na dobry tajski obiad, czy to jedzony w restauracji czy też przywieziony do domu, to od razu myślę o Pen Thai lub Chantanee. Zdecydowanie są to moje faworytki w tej kategorii. 


Pad see ew

Pad thai

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment