July 26, 2015

Malinianki

Lato w pełni. Sezon owocowy rozpieszcza - po truskawkach wszędzie zaczęły rządzić jagody i maliny. Nie jemy ich, a pochłaniamy. Ale czasem się zdarzy, że zostanie miseczka malin - nie takich ślicznych jak zaraz po kupieniu. Po kilku kruszonkach z owocami jagodowymi i lodami waniliowymi przyszedł więc czas na bułeczki nadziewane malinami - malinianki. W naszym domu jednak nie są one w stanie zdetronizować  jagodzianek, które  zdecydowanie wygrały z nimi i są uważane powszechnie za lepsze. Malinianki uznane zostały za dobre, a nawet bardzo dobre, ale nie tak jak malinianki.  



600 g mąki - w oryginalnym przepisie było 550g + ew. więcej; u mnie zawsze potrzebne było to więcej - ok. 50 g
100 g cukru
15 g suszonych lub 30 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 do posmarowania jagodzianek
250 ml mleka
100 g masła
2 łyżki serka mascarpone
szczypta soli

ok. 500 g malin

lukier
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
2-3 łyżeczki wrzącej wody


Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki i cukru w odrobinie ciepłej wody. Masło rozpuścić, po czym dodać serek i mleko. Przestudzić. 

Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać jajka i zaczyn drożdżowy. Dolewając stopniowo mleko wyrabiać tak by powstało jednolite ciasto.  Według mnie najlepiej wyrabia się mikserem z końcówką haka, ale można i ręcznie. Ciasto się mocno lepi i dlatego hak jest lepszy w wyrabianiu.  Nie należy jednak dodawać więcej mąki, gdyż zrobi się zbyt ciężkie. Kiedy wszystkie składniki połączą się, przykrytą miskę odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją obiętość. 

Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośniętę ciasto. Z ciasta formować jednolite bułeczki i nadziewać malinami. Układać w równych odstępach sklejeniem do dołu na formie wyłożonej papierem. Można również rozpłaszczyć rękami ciasto i wykrawać je kółkiem lub szklanką, nadziewać i wkładać w papilotki do muffinków ułożone na blasze. 

Gotowe malinianki odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 350 F/175C. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte malinianki, posmarowane robełtanym jajkiem. Piec na złoty kolor - około 15 minut.  Przestudzić i posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment