Ciasto
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
szczypta soli
Krem
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody
2 łyżki mocnego alkoholu
2 szklanki /500 ml kremówki
10 łyżek sosu malinowego
6 łyżek cukru
sos malinowy lub dowolny dżem
200 g malin lub jeżyn
Opcjonalnie - wiórki czekoladowe i zestalacz do śmietany typu Whip-it firmy Dr. Oetker
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375F. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie zdjąć z papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem położonym na czystej ściereczce. Trzymać tak aż do ostygnięcia.
W tym czasie naszykować krem. Kawę rozpuścić we wrzątku. Dodać cukier i alkohol. Śmietanę ubić - pod koniec dodać cukier i - jeśli używamy - whip-it. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części w proporcji 40-60%. Do większej porcji dodać po jednej łyżeczce dodawać rozpuszczoną kawę, a do mniejszej sos malinowy. Każdą masę dokładnie wymieszać.
Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu lub sosu malinowego, a następnie masą śmietanowo-malinową. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek malin. Zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w rulon - dzięki temu owoce znajdą się w środku rolady. Posmarować spód rolady (końcówkę z drugim brzegiem) kremem kawowym, ułożyć roladę na tacce lub dużym talerzu końcowym brzegiem do dołu i rozsmarować równo pozostałą masą. Udekorować pozostałymi owocami i wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce.
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić je na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką. Masę rozsmarować na płaskiej blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375F. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto natychmiast delikatnie zdjąć z papieru po czym zwinąć je w rulon wraz z papierem położonym na czystej ściereczce. Trzymać tak aż do ostygnięcia.
W tym czasie naszykować krem. Kawę rozpuścić we wrzątku. Dodać cukier i alkohol. Śmietanę ubić - pod koniec dodać cukier i - jeśli używamy - whip-it. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części w proporcji 40-60%. Do większej porcji dodać po jednej łyżeczce dodawać rozpuszczoną kawę, a do mniejszej sos malinowy. Każdą masę dokładnie wymieszać.
Na blacie rozłożyć ostudzony placek biszkoptowy. Posmarować cienką warstwą dżemu lub sosu malinowego, a następnie masą śmietanowo-malinową. Na jednym z dłuższych brzegów ułożyć rządek malin. Zaczynając od tego brzegu, zwinąć placek w rulon - dzięki temu owoce znajdą się w środku rolady. Posmarować spód rolady (końcówkę z drugim brzegiem) kremem kawowym, ułożyć roladę na tacce lub dużym talerzu końcowym brzegiem do dołu i rozsmarować równo pozostałą masą. Udekorować pozostałymi owocami i wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce.
No comments:
Post a Comment