May 21, 2016

Deser owocowy

Zawsze lubiliśmy delikatne desery-serniczki na zimno. Ten deser, choć nie jest sernikiem na zimno, jest bardzo do niego podobny w smaku. Uroku dodają dołożone do niego owoce, a także wykończenie, przede wszystkim gorzką czekoladą, która pasuje idealnie. Można też zrobić dodatkowe ozdobniki i wykończenia.
Najlepszy smakowo - moim zdaniem - jest w wersji malinowej. Ale i wersja truskawkowa nie jest zła. Ważne po prostu jest by w masie śmietankowej były owoce. To one bowiem nadają charakter temu deserowi i sprawiają, że jest pyszny i lekki. 



2 szklanki śmietany kremówki
ok. 400 g owoców - maliny, mrożone maliny, truskawki
2 galaretki o smaku owoców
gorzka czekolada  do posypania

Opcjonalnie - bita śmietana i owoce do przybrania

Truskawki, szczególnie jeśli mamy te wielkie, pokroić na drobniejsze kawałki. Przygotować galaretki, rozpuszczając je w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w nią galaretkę, a następnie owoce - pokrojone truskawki, mrożone maliny. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm i wyrównać wierzch. Odstawić do zastygnięcia. Posypać wiórkami z gorzkiej czekolady i przybrać w dowolny sposób. 






Do zdjęcia wykorzystałam ciasto zrobione przez Magdę, mój niedościgły wzór w dekoracji wypieków i wszelkich wyrobów cukierniczych. Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment