Krewetki
2 lb/900 g surowych krewetek (obranych i bez ogonów)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju (użyłam z awokado)
sok z 1.5 limonki
90 ml tequili
suszone papryczki chilli
sól do smaku
Pico anansowe
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego anansa
4 pomidory
3 łyżki czerwonego octu winnego lub czerwonego wina
natka kolendry
sok z 1/2 limonki
2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
sól do smaku
placki tortilla - pszenne lub kukurydziane
sałata pekińska lub rzymska
Opcjonalnie tarty ser żółty - użyłam meksykańskiej mieszanki serów, limonki do wyciskania ekstra soku
Przygotować pico ananasowe - pomidory i ananasy pokroić w kostkę, a cebulę i natkę kolendry drobno posiekać. Wszystkie składniki pico dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krewetki opłukać i oczyścić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej zmiażdżony w prace lub drobno posiekany czosnek, nie dopuszczając do jego zabrązownia się. Dodać krewetki i smażyć je aż do momentu, gdy zmienią kolor na pomarańczowo-biały. Dodać tequilę i sok oraz sól i papryczki chilli. Smażyć aż do całkowitego niemal odparowania płynów.
Sałatę pokroić na cienkie paski i podać w miseczce.
Placki tortilla podsmażać na patelni - powinny być gorące, ale nie przypalone. Na placku układać sałatę, krewetki i pico. Można też posypać tartym serem.
Inspiracja: Sugardishme
No comments:
Post a Comment