January 14, 2021

Gołąbki z kaszą gryczaną, kartoflami i kapustą kiszoną

W poszukiwaniu nowych smaków zrobiłam gołąbki, jakich wcześniej nie robiłam i nie jadłam. Do stracenia było troszkę produktów, do zyskania coś nowego. Takie gołąbki nadziewane kaszą gryczaną, kartoflami i kapustą kiszoną są popularne na terenach wschodniej Polski - i tej obecnej, i tej przedwojennej. Aż się dziwię, że u mnie w domu ich nie jedzono, biorąc pod uwagę rodzinne korzenie ukraińsko-litewskie. Są specyficzne, ale smaczne. Według mnie sporo uroku dodaje im sos grzybowy.

kapusta
1 szklanka kaszy gryczanej
3.5 lb/1500 g kartofli
1 lb/450 g kapusty kiszonej
3 cebule + olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sos
300 g pieczarek
1 mała lub 1/2 dużej cebuli
Olej do smażenia
1 łyżka sproszkowanych prawdziwków
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka wody z gotowania kapusty - lub więcej w razie potrzeby
Opcjonalnie - mąka do zagęszczenia sosu

Kapustę sparzyć i pozdejmować liście. Te brzydsze odłożyć do wyłożenia garnka lub naczynia, te ładniejsze zostawić do nadziewania. Jeśli mają gruby nerw, delikatnie usunąć go - ja takimi właśnie ścinkami wyłożyłam dodatkowo formę do pieczenia. Wodę z parzenia zachować. 

W garnku zagotować 2 szklanki wody. Dodać kaszę i lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować bez mieszania ok. 12-15 minut, aż kasza pochłonie całą wodę. Odstawić do ostygnięcia. 

Kartofle obrać i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Nadmiar wody odcisnąć i zostawić w misce. Skrobię zebrać i z powrotem dołożyć do kartofli. Płyn z kartofli zostawić. Kapustę kiszoną odcisnąć. 

Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Zeszklić na patelni 

W dużej misie połączyć kaszę, cebulę, kartofle i kapustę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. 

Dno garnka lub formy wyłożyć gorszymi liśćmi. Z ładniejszych formować gołąbki, dość mocno je zawijając. Układać ściśle w naczyniu, w którym będą gotowane lub pieczone. Na górze ułożyć kolejną warstwę brzydszych liści. Dodać wodę z gotowania kapusty. Naczynie przykryć folią, lekko ją ponakłuwać i wstawić do nagrzanego do 400 F/200 C piekarnika na mniej więcej 75 min. Po tym ok. 60 minutach można zlać sos jaki się wytworzył i zastąpić ją gorącym sokiem z kapusty kiszone. Piec jeszcze około 15 minut, po czym piekarnik wyłączyć, a gołąbki zostawić do ostygnięcia.

Przygotować sos - cebulę drobno poszatkować w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i poddusić. Posypać solą i pieprzem według własnego smaku. Dosypać sproszkowane prawdziwki.  Zalać śmietaną i chwilę gotować. Dolać wodę z kapusty i zagotować - w razie potrzeby dodać jej więcej by regulować gęstość sosu.

Gołąbki podawać gorące polane sosem. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment