1 puszka (15.5-16 oz) ciecierzycy
1 łyżeczka czarnej soli kala namak
1.5 szklanki wody
Szczypiorek wg uznania - ja lubię sporo
Majonez
Pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka czarnej soli kala namak
1.5 szklanki wody
Szczypiorek wg uznania - ja lubię sporo
Majonez
Pieprz i sól do smaku
Opcjonalnie - płatki drożdżowe (nutritional yeasts)
Ciecierzycę odcedzić i przełożyć do garnuszka - jeśli chcemy zrobić wegański majonez, należy zachować aquafabę, czyli wodę z puszki z ciecierzycą. Zalać gorącą wodą, posolić i gotować 15 minut. Odcedzić i nieco ostudzić.
Ciecierzycę umieścić w misce. Widelcem zgnieść ją, ale nie na gładkie puree, bo przecież pasta jajeczna nie ma takiej konsystencji. Dodać poszatkowany szczypiorek i majonez. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całkowicie schłodzić.
Podawać na kanapkach - najlepiej w towarzystwie pomidora lub surowego czy też kiszonego ogórka.
Uwagi dodatkowe
- Najlepiej jest użyć czarną sól kala namak, ale oczywiście nie zawsze się ma to co jest potrzebne. Jeśli nie mamy tej soli, można ją zastąpić różową himalajską. Jestem przeciwniczką kupowania przyprawy tylko po to, by użyć jej w jednej potrawie. Dlatego jeśli wiemy, że tej soli nie będziemy dużo używać, spokojnie polecam zamiennik, a jeśli pasta przypadła nam do gustu i chcemy ją robić częściej, to spokojnie można kupić sól kala namak.
- Płatki drożdżowe to opcjonalny dodatek, ale zawsze lubię ich troszkę dodać dla koloru i smaku.
- Aquafaba, czyli woda z puszki z ciecierzycą może być użyta w wielu przepisach wegańskich. Przechowuje się bardzo dobrze zarówno w lodówce (do tygodnia), jak i w zamrażalniku (do 3-4 miesięcy)
No comments:
Post a Comment