January 18, 2021

Zupa krem z papryki

To jedna ze smaczniejszych zup, nie tylko jesiennych, choć oczywiście jesienią jest najpyszniejsza. To taka kwintesencja jesieni - kolorowa i smaczna.  Ale prawda jest taka, że lubię zjeść miseczkę takiej zupy na obiad, niemal jak przystawkę, na rozgrzewkę po powrocie do domu z zimna; lubię ją też jako dodatek do lunchu - zwłaszcza, gdy towarzyszą jej grzanki z serem lub jakąś dobrą domową pastą. Przez lata kupowałam i doprawiałam gotową zupę paprykową. Była naprawdę świetna. Wręcz nawet uważałam, że sama lepszej nie zrobię. W pewnym jednak momencie, pod wpływem bogactwa papryk dostępnych jesienią na targu farmerskim, zrobiłam ją sama. Była jeszcze lepsza niż ta gotowa. 😉 Naprawdę warto samemu ugotować taką zupę, zwłaszcza, że nie ma z nią tak wiele pracy. 

2lb/900 g papryki - różnokolorowej
1 lb/450 g dojrzałych pomidorów 
1 średniej wielkości cebula
3-4 ząbki czosnku
sól - do smaku
szczypta lubczyku 
2-3 łyżki oleju do smażenia
wywar - mięsny, warzywny lub po prostu woda - ilośc zależy od tego jak gęstą zupę lubimy

Opcjonalnie kwaśna śmietana, jogurt grecki


Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę wypestkować i pokroić w paski. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. 

W sporym rondlu, zeszklić cebulę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenie dodać czosnek przepuszczony przez praskę, a następnie pomidory  i smażyć ok. 3 minut cały czas mieszając. Dodać paprykę i lubczyk, osolić do smaku i smażyć około minuty, po czym zalać całość wywarem lub wodą, tak by wszystko było przykryte płynem. Rondel przykryć przykrywką, zmniejszyć moc palnika do mniej więcej połowy i dusić przez około 20 minut lub dopóki warzywa zmiękną. Co jakiś czas należy wszystko przemieszać, by nie dopuścić do tego, aby warzywa przywarły lub przypaliły się. Lekko ostudzić. 

Papryki wraz warzywami zblendować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko by pozbyć się resztek pestek z pomidorów czy skórek z papryki i pomidorów. Gęstość zupy wyregulować wywarem lub wodą. Doprawić solą i jeśli lubimy dodać nieco kwaśnej śmietany. Zagotować. 

Zupę podawać gorącą - z grzankami, z drobno pokrojonymi orzechami, z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment