2lb/900 g papryki - różnokolorowej
1 lb/450 g dojrzałych pomidorów
1 średniej wielkości cebula
3-4 ząbki czosnku
sól - do smaku
szczypta lubczyku
2-3 łyżki oleju do smażenia
wywar - mięsny, warzywny lub po prostu woda - ilośc zależy od tego jak gęstą zupę lubimy
Opcjonalnie kwaśna śmietana, jogurt grecki
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę wypestkować i pokroić w paski. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
W sporym rondlu, zeszklić cebulę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenie dodać czosnek przepuszczony przez praskę, a następnie pomidory i smażyć ok. 3 minut cały czas mieszając. Dodać paprykę i lubczyk, osolić do smaku i smażyć około minuty, po czym zalać całość wywarem lub wodą, tak by wszystko było przykryte płynem. Rondel przykryć przykrywką, zmniejszyć moc palnika do mniej więcej połowy i dusić przez około 20 minut lub dopóki warzywa zmiękną. Co jakiś czas należy wszystko przemieszać, by nie dopuścić do tego, aby warzywa przywarły lub przypaliły się. Lekko ostudzić.
Papryki wraz warzywami zblendować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko by pozbyć się resztek pestek z pomidorów czy skórek z papryki i pomidorów. Gęstość zupy wyregulować wywarem lub wodą. Doprawić solą i jeśli lubimy dodać nieco kwaśnej śmietany. Zagotować.
Zupę podawać gorącą - z grzankami, z drobno pokrojonymi orzechami, z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.
No comments:
Post a Comment