Puplety
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 lb / 225 g pieczarek
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej lub 1//2 szklanki mączki migdałowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól, pieprz do smaku
Sos
10 pieczarek
1/2 cebuli
3 szklanki wywaru jarzynowego lub wody
śmietana
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie - sproszkowane suszone grzyby
Nastawić piekarnik na 400 F/200 C.
Pieczarki drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach.
Do zmielonych pieczarek dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kulki wielkości mniej więcej orzecha i układać na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 - 25 minut.
W czasie gdy pulpety się pieką, przygotować sos. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i chwilę smażyć. Zalać wywarem lub wodą.
Mąkę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wody i powoli dolać do pieczarek z wywarem, by nie potworzyły się grudki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Całość zagotować.
Do gotowego sosu dodać pulpety. Raz jeszcze całość zagotować przed podaniem.
No comments:
Post a Comment