March 23, 2021

Łosoś pieczony z oscypkiem

Ta drobna odmiana w pieczeniu łososia była bardzo dobrym pomysłem. Zamiast używanego zwykle parmezanu czy sera pleśniowego, oscypek. Rzec by można łosoś po góralsku. 😉 To właśnie w górach przebojem kulinarnym jest grillowany oscypek z żurawiną czy borówką. Chyba nie mnie jednej brakowało oscypka, bo jedna z panienek zaczęła się o niego ostatnio przymilać. Niestety w naszych warunkach nie jest to łatwe zadanie zdobyć oscypka. Zwykle mamy go z przemytu - tzn. ktoś z Polski nam go wysyła w okresie zimowym. Oczywiście zapakowany szczelnie i zgrzany w folii. No, ale nie zawsze jest to możliwe, szczególnie w roku pandemii. Jest też lokalny zamiennik - jak już kogoś najdzie wielka chętka na oscypka to w rosyjskim sklepie jest wędzony serek bardzo podobny smakiem do oscypka. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ten serek jest w sumie bardzo smaczny i naprawdę nieźle podrabia oscypka. Najzabawniejsze jest jednak to, że lata temu, kiedy w Polsce nieznane były takie delikatesy jak parmezan, w bardzo fajnej małej książeczce z przepisami z kuchni włoskiej właśnie podsuszony tarty oscypek miał imitować parmezan. Niestety nie działa to w drugą stronę. No ale już nie narzekajmy, tylko bierzmy się do roboty. Ten przepis jest bardzo prosty, a łososia robi się błyskawicznie. Dodatki? Zdecydowanie żurawina lub borówki. Reszta według uznania. 

filet z łososia
tarty oscypek - ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć na rybie
sól
olej

Nastawić piekarnik na 425 F/210 C. 

W czasie kiedy się rozgrzewa, przygotować łososia - umyć i osuszyć. Następnie ułożyć go w lekko natłuszczonym naczyniu odpowiednim do pieczenia. Posypać delikatnie solą, a następnie startym na tarce oscypkiem. 

Łososia wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 minut w zależności od wielkości. Łosoś nie wymaga długiego pieczenia. Ser na wierzchu łososia powinien się stopić i lekko zarumienić. Na ostatnią minutę lub dwie, można włączyć funkcję broil, o ile używamy odpowiednio wytrzymałego do tego naczynia. 


Propozycja podania

Tak upieczonego łososia podawać od razu. Najlepszymi dodatkami są sos żurawinowy i borówki. Łosoś doskonale komponuje się smakowo z ryżem. Dodatkowo surówka z białej kapusty z limonką i kolendrą, bardzo dobrze uzupełniła jego smak.  








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment