1 większa lub dwie mniejsze dynie Hokkaido
3–5 łyżek soku z cytryny
3 łyżki sosu sojowego
4 suszone pomidory
2 łyżki masła orzechowego
1 czerwona cebula
kawałek świeżej papryczki chili, spora szczypta płatków chili lub pieprzu caynne
sól
olej
Opcjonalnie garść natki pietruszki lub kolendry
Piekarnik rozgrzać do temperatury 440 F/220 C.
Dynię przekroić na ćwiartki, lekko posolić i pokropić olejem. Ułożyć na folii lub w naczyniu do pieczenia. Piec całkowicie owiniętą/przykrytą folią przez ok. 35-40 minut, aż będzie dobrze miękka. Po upieczeniu wyjąć z dyni pestki, a dynię pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski, dodać pomidory, masło orzechowe sos sojowy i 3 łyżkami soku z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę usmażyć na oleju, aż będzie szklista i miękka. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę i płatki chilli. Smażyć jeszcze chwilę, aż pietruszka będzie wyglądać jak zwiędła. Dodać do miski z pastą dyniową. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny czy też zaostrzyć pieprzem lub płatkami chilli.
Uwagi dodatkowe
- podobnie jak w przypadku pierwszej pasty dyniowej, polecam użycie przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- jeśli wolimy pastę o gładkiej konsystencji, można zmiksować wszystkie składniki
No comments:
Post a Comment