Labneh robi się tak na dobrą sprawę sam, a jego przechowanie nie sprawia problemu, bo w zamkniętym pojemniczku może stać w lodówce kilka dni.
1/4 łyżeczki soli
Jogurt wymieszać z solą i przełożyć na bardzo gęste sitko nylonowe lub na sitko wyłożone gazą/tetrą. Sitko ustawić nad dość dużą miską, do której będzie ściekać serwatka. Zostawić na 24 godziny w lodówce.
Przed podaniem przełożyć do miski, polać nieco dobrej jakości oliwą z oliwek.
Uwagi dodatkowe
- W zależności od naszych preferencji można wybrać czy chcemy by labneh był z mleka krowiego czy owczego
- Przed podaniem labneh można posypać przyprawami, takimi jak na przykład za'atar.
- Labneh można odsączać od 12 do 48 godzin. Długość odsączania sprawi, że będzie mniej lub bardziej gęsty.
No comments:
Post a Comment