May 19, 2022

Obwarzanki

Obwarzanki (обарінки lub обварінки) zna chyba każdy.Bo jest to jedna z tych potraw, które znane są po obu stronach granicy. To też jeden z tych łakoci, który można kupić na festynach, na rynkach w różnych większych i mniejszych miasteczkach. W moim ulubionym ukraińskim sklepie, kupuje się je na torby. Nie są na sznureczkach, tylko luzem. W ramach eksperymentowania z kuchnią ukraińską nie mogłam pominąć obwarzanków. Właśnie takich na sznureczku. Obwarzanki były takie jak za czasów dzieciństwa, gdy kupowało się je na koloniach gdzieś na wycieczkach.
Oczywiście zaraz po upieczeniu były mięciutkie i pyszne, ale i takie lekko podeschnięte były przepyszne. Takie właśnie jak kupowane na straganach.
Obwarzanki można zrobić przy okazji pieczenia bublików. Jest to dokładnie to samo ciasto, tyle że bubliki są większe, a obwarzanki mniejsze. A między nimi są średniej wielkości "baranki", które nie mają odpowiednika w języku polskim, ale też można się na nie skusić.


Ciasto na obwarzanki
1.75 szklanki mleka
4 oz /115 g / 1 pałka masła
5 łyżeczek cukru
2 jajka
4.5-5 szklanek mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1.5 łyżeczki soli


Do wykończenia
1 jajko
2 łyżki mleka
Posypki takie jak mak, sezam, gruba sól, gruby cukier czy mieszanka do bajgli, typu Everything bagel

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i masło. Kiedy mieszanka ostygnie i będzie ciepła, ale nie gorąca dodać drożdże i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

W misie miksera umieścić 4.5 szklanki mąki, sól i jajka. Końcówka z hakiem zacząć mieszać je stopniowo dodając mleko z drożdżami. Wyrobić na gładką masę. Gdyby za bardzo się kleiła, dodać nieco mąki, ale nie więcej niż pół szklanki.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić w misce. Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gotowe ciasto odgazować i wyjąć na blat, lekko posypany mąką. Z ciasta formować dość długie wałeczki mniej więcej o średnicy 0.5 cala/1.5 cm. Każdy wałeczek podzielić na kawałki 4 calowe/10 cm, a z nich formować obwarzanki. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C i zagotować wodę w dużym garnku.

Kiedy woda zacznie wrzeć, wkładać do garnka po kilka obwarzanków na mniej więcej 30-40 sekund, obracając je delikatnie jeden raz. Wyjmować z wody, układać na formie wyłożonej papierem lub matą silikonową. Smarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypywać dowolnie wybraną posypką. Oczywiście można i nie posypywać niczym.

Formę z gotowymi obwarzankami wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut na lekko brązowy kolor. Upieczone obwarzanki wyjąć na kratkę do wystudzenia, a następnie nawlec na sznureczki.


Uwagi dodatkowe
  • Z tej ilości wyjdzie nam bardzo dużo obwarzanków, więc albo należy zmniejszyć ilość składników, albo po prostu zrobić część bublików i część obwarzanków. Można też zrobić i "baranki". Na pewno nie będziemy żałować, że wyszło nam tyle kółeczek, bo to pyszne pieczywo. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment