Oczywiście zaraz po upieczeniu były mięciutkie i pyszne, ale i takie lekko podeschnięte były przepyszne. Takie właśnie jak kupowane na straganach.
Obwarzanki można zrobić przy okazji pieczenia bublików. Jest to dokładnie to samo ciasto, tyle że bubliki są większe, a obwarzanki mniejsze. A między nimi są średniej wielkości "baranki", które nie mają odpowiednika w języku polskim, ale też można się na nie skusić.
Ciasto na obwarzanki
1.75 szklanki mleka
4 oz /115 g / 1 pałka masła
5 łyżeczek cukru
2 jajka
4.5-5 szklanek mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1.5 łyżeczki soli
Do wykończenia
1 jajko
2 łyżki mleka
Posypki takie jak mak, sezam, gruba sól, gruby cukier czy mieszanka do bajgli, typu Everything bagel
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i masło. Kiedy mieszanka ostygnie i będzie ciepła, ale nie gorąca dodać drożdże i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W misie miksera umieścić 4.5 szklanki mąki, sól i jajka. Końcówka z hakiem zacząć mieszać je stopniowo dodając mleko z drożdżami. Wyrobić na gładką masę. Gdyby za bardzo się kleiła, dodać nieco mąki, ale nie więcej niż pół szklanki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić w misce. Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe ciasto odgazować i wyjąć na blat, lekko posypany mąką. Z ciasta formować dość długie wałeczki mniej więcej o średnicy 0.5 cala/1.5 cm. Każdy wałeczek podzielić na kawałki 4 calowe/10 cm, a z nich formować obwarzanki. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C i zagotować wodę w dużym garnku.
4 oz /115 g / 1 pałka masła
5 łyżeczek cukru
2 jajka
4.5-5 szklanek mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1.5 łyżeczki soli
Do wykończenia
1 jajko
2 łyżki mleka
Posypki takie jak mak, sezam, gruba sól, gruby cukier czy mieszanka do bajgli, typu Everything bagel
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i masło. Kiedy mieszanka ostygnie i będzie ciepła, ale nie gorąca dodać drożdże i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W misie miksera umieścić 4.5 szklanki mąki, sól i jajka. Końcówka z hakiem zacząć mieszać je stopniowo dodając mleko z drożdżami. Wyrobić na gładką masę. Gdyby za bardzo się kleiła, dodać nieco mąki, ale nie więcej niż pół szklanki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić w misce. Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe ciasto odgazować i wyjąć na blat, lekko posypany mąką. Z ciasta formować dość długie wałeczki mniej więcej o średnicy 0.5 cala/1.5 cm. Każdy wałeczek podzielić na kawałki 4 calowe/10 cm, a z nich formować obwarzanki. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C i zagotować wodę w dużym garnku.
Kiedy woda zacznie wrzeć, wkładać do garnka po kilka obwarzanków na mniej więcej 30-40 sekund, obracając je delikatnie jeden raz. Wyjmować z wody, układać na formie wyłożonej papierem lub matą silikonową. Smarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypywać dowolnie wybraną posypką. Oczywiście można i nie posypywać niczym.
Formę z gotowymi obwarzankami wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut na lekko brązowy kolor. Upieczone obwarzanki wyjąć na kratkę do wystudzenia, a następnie nawlec na sznureczki.
Formę z gotowymi obwarzankami wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut na lekko brązowy kolor. Upieczone obwarzanki wyjąć na kratkę do wystudzenia, a następnie nawlec na sznureczki.
Uwagi dodatkowe
- Z tej ilości wyjdzie nam bardzo dużo obwarzanków, więc albo należy zmniejszyć ilość składników, albo po prostu zrobić część bublików i część obwarzanków. Można też zrobić i "baranki". Na pewno nie będziemy żałować, że wyszło nam tyle kółeczek, bo to pyszne pieczywo.
No comments:
Post a Comment