Nacięcie chleba by kontrolować pękanie w czasie pieczenia, nie spotkało się z dobrym przyjęciem, bo okazało się, że za mało było pola do podskubywania chrupiącej skórki. 😉 Dlatego czasem ją nacinam, a czasem nie. Najważniejsze jednak jest to, by piec w garnku żeliwnym, a pod koniec przyrumienić skórkę chleba. Napewno wielbiciele chrupania to docenią.
7 g suchych drożdży
Wszystkie składniki chleba umieścić w misie miksera. Wyrobić przy pomocy końcówki w kształcie haka. Jeśli nie mamy miksera, ciasto można wyrobić rękami. Miskę nakryć folią lub silikonową przykrywką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Kiedy chleb podwoi swoją objętość, zgarnąć je do środka miski przy użyciu rąk lub silikonowej szpatułki, a następnie wyciągnąć i złożyć. Ręce zmoczyć w wodzie. Uchwycić ciasto z górnej części/ćwiartki miski i wyciągnąć jak tylko można najwięcej, uważając by go nie przerwać. Złożyć ciasto do środka. Obrócić miskę tak, by część którą mieliśmy po prawej stronie znalazła się u góry. Wyciągnąć i złożyć kolejny kawałek ciasto. Wykonać kolejny obrót jeszcze dwukrotnie i wyciągnąć ciasto, po czym je złożyć. Odstawić miskę z chlebem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym powtórzyć wyciąganie i składanie.
Po drugim wyciąganiu i składaniu, uformować bochenek i umieścić go w koszyczku do wyrastania wyłożonym papierem do pieczenia lub ściereczką dobrze obsypaną mąką. Jeśli chleb wyrasta w koszyczku wyłożonym papierem, należy go ułożyć "szwem" po formowaniu do dołu; jeśli wyrasta w koszyczku bez papieru, to szwem do góry.
W czasie gdy chleb wyrasta, nagrzać piekarnik do 425 F/215 C. Wraz z piekarnikiem, rozgrzać garnek żeliwny.
Gotowy, wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do garnka, bardzo uważając by się nie sparzyć. Jeśli koszyczek był wyłożony papierem, przełożyć wraz z papierem. Jeśli chleb wyrastał bez papieru, należy bochenek delikatnie przełożyć do garnka szwem do dołu. Na wierzchu zrobić nacięcie ostrym nożem lub żyletką.
Garnek nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i z garnka, i ostudzić na kratce, chroniąc przed podjadkami oskubującymi skórkę. 😉
No comments:
Post a Comment