Ramen lasagna to kolejny przebój TikToka. Typowe danie dla początkujących. Albo dla studentów, którym obrzydło jedzenie w stołówce studenckiej. Jest naprawdę proste w zrobieniu i co najważniejsze smaczne. Dokładki poszły w ruch! W wersji najprostszej robi się lasagna z samych gotowych składników. W wersji nieco bardziej wysublimowanej, z sosem własnej produkcji.
6 opakowań zupek ramen o dowolnym smaku
16 oz / 450 g sera ricotta
16 oz / 450 g sera ricotta
1 saszetka przypraw z zupek
ok. 8 szklanek sosu spaghetti (patrz uwagi dodatkowe)
1 lb/450 g tartego sera typu mozzarella
1 szklanka wody
sól, pieprz
Do podania - parmezan
Nagrzać piekarnik do 350 F/175 C.
Ricottę dobrze wymieszać w miseczce z 1 saszetką z zupek ramen. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na dnie naczynia żaroodpornego o rozmiarach mniej więcej 9x13 cali/23x33 cm rozsmarować nieco sosu, tak by całkowicie pokrył je.
Każdą blok klusek podzielić na pół i jedną warstwą wyłożyć formę do pieczenia.
Makaron lekko skropić wodą (połową szklanki), a na wierzchu rozsmarować połowę ricotty.
Następnie posypać połową mozzarelli i posmarować połową sosu.
Ułożyć kolejną warstwę klusek i pokropić je pozostałą wodą.
Na nich rozsmarować pozostałą ricottę i polać pozostałym sosem. Na wierzchu posypać mozzarellą.
Naczynie przykryć folią, ustawić na formie do ciasta, by w razie czego sos, który może wykipieć wylądował na niej, a nie w pobrudził wszystkiego i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut, a następnie zdjąć folię i dopiec bez niej, by ser się zarumienił. Lasagna jest gotowa, gdy sos wyraźnie bulgocze, a wbity w nią widelec wsuwa się bez problemu.
Uwagi dodatkowe
- Jak wspomniałam wcześniej, wersja najprostsza lasagna oparta jest na gotowych produktach. Ale można ją nieco podrasować i zrobić własny sos - najzwyklejszy pomidorowy lub bolognese. Zdecydowanie podnosi to smak
- Lasagna świetnie się przechowuje i odgrzewa;
- Smak zupki nie ma większego znaczenia - używamy praktycznie tylko klusek.
- Jeśli nie chcemy używać dołączonych do klusek saszetek smakowych, ricottę można po prostu doprawić pieprzem i suszonym oregano.
No comments:
Post a Comment