Absolutnym hitem gruszkowym w naszym domu zawsze były gruszki w kruchym cieście. Zazwyczaj, kilka dni po naszej corocznej wyprawie na jabłka i gruszki do Peshastin, WA pojawiały się na deser lub uzupełnienie lżejszego obiadu. Właśnie z myślą o nich, w Peshastin kupowaliśmy różne gruszki, zawsze najtwardsze jakie się dało, by spokojnie dojrzały w domu i nadawały się do pieczenia. Bo takie gruszki, podane z bitą śmietaną, lodami czy nawet tylko posypane cukrem pudrem są po prostu rewelacyjne. Smakują i na gorąco, i na zimno. Ale... No właśnie jest jedno ale, gdyż ten przepyszny deser zawsze był dość pracochłonny. W efekcie często był to deser jedzony raz do roku, choć mieliśmy ochotę na więcej. Ta wersja, w cieście francuskim jest równie pyszna. Mając możliwość kupienia ciasta francuskiego stały się one łatwiejsze do zrobienia, choć zwykle to właśnie ciasto francuskie jest trudniejsze do zrobienia niż kruche ciasto. Ot, taki paradoks francuski. 😉
6 gruszek
ciasto francuskie - kwadraty o boku 4-5 in/10-12.5 cm lub większy kawałek
ciasto francuskie - kwadraty o boku 4-5 in/10-12.5 cm lub większy kawałek
2 łyżki masła
1 jajko do smarowania ciasta
Ciasto francuskie rozmrozić i jeśli jest w większym kawałku, pokroić na kwadraty o boku 4-5 in/10-12.5 cm.
Gruszki obrać, o ile to możliwe pozostawiając ogonki. Usunąć delikatnie gniazda nasienne. Gruszki ustawić na blasze wyłożonej papierem, posmarować masłem i wstawić do nagrzanego do 400F/200 C piekarnika. Piec około 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Ostudzone gruszki umieścić na kwadratach z ciasta. Rogi ciasta połączyć ze sobą wokół ogonka gruszki i starannie zlepić. Zlepić brzegi ciasta, tworząc piramidkę. Gotowe gruszki umieścić na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą.
Tak przygotowane gruszkowe piramidki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 400 F/200 C. Piec ok. 15 minut.
Gotowe gruszki w cieście posypać cukrem pudrem. Podawać same lub z bitą śmietaną czy też lodami waniliowymi.
No comments:
Post a Comment