A kiedy nie chce mi się robić owsianki Birchera (müesli Birchera) albo zwyczajnie zapomniałam ją nastawić wcześniej, to robię smoothie bowl. Daje to pewne pole do popisu, ponieważ można wykorzystać najróżniejsze gotowe zestawy typu granola czy płatki śniadaniowe, oraz najróżniejszych ziarenek, typu chia, siemię lniane, itd. Do tego wszelkie orzechy, owoce i powstaje super śniadanie. Samo smoothie, to też okazja by popuścić wodze fantazji kulinarno-smakowej.
2 dojrzałe mango szampańskie (powinno być zimne, z lodówki)
1 kubeczek jogurtu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1/2 szklanki soku grapefruitowego samodzielnie wyciskanego
Dodatkowo - gotowe płatki śniadaniowe typu granola, orzechy, ziarenka, owoce (truskawki, maliny, jagody czy też jakiekolwiek, jakie nam pasują)
Mango obrać i odkroić od pestki. Umieścić w kielichu miksera, wraz z jogurtem i sokami. Zblendować na gładkie smoothie.
Smoothie wlać do miseczek. Dodać płatki śniadaniowe/granola, nasionka, owoce oraz orzechy.
Uwagi dodatkowe
- Oprócz owoców typu truskawki, jagody czy maliny, świetnie sprawdzają się i inne owoce, takie jak kiwi, mango, ananasy, brzoskwinie, morele, gruszki, a nawet jabłka. Lubię wykorzystywać owoce sezonowe, bo nadają najlepszego smaku
- Smak samego smoothie rzecz jasna można zmieniać poprzez dodawanie owoców jakie najbardziej nam pasują.
- Ziarenka chia, siemienia lnianego (szczególnie prażone), konopii dodają nie tylko smaku, ale i wartościowych składników
- Orzechy - według mnie najbardziej pasują i najlepiej smakują pistacje i pekany, choć ziemne, włoskie czy nerkowce też się sprawdzają.
No comments:
Post a Comment