October 11, 2023

Bourdaloue czyli tarta migdałowo-gruszkowa

Francuskie ciastka morelami (i kremem migdałowym) oraz z ciastka z kremem migdałowym, brzoskwiniami i śliwkami zawsze nam bardzo smakowały. Nic więc dziwnego, że tarta z kremem migdałowym i gruszkami, czyli tarte amandine aux poires  lub po prostu Bourdaloue, to miłość od pierwszego wejrzenia, a właściwie pierwszego kęsa. Dawno temu w Trader Joe's podobna tarta była do kupienia w wersji mrożonej - prosto z Francji. Piekło się ją pół godziny i siup - na stół wjeżdżało pycha ciasto. Niestety jak to bywa z dobrymi rzeczami, w pewnym momencie znikła i już nigdy nie wróciła.  Czas więc było samemu ją zrobić. Jest pyszna! Intensywna i bogata w smaku, idealnie pasująca do gorącej gorzkiej herbaty, zwłaszcza w szary, jesienny wieczór kiedy potrzeba nam czegoś ekstra smakowitego. 

Przepis na tartę wymyśliłam sama. Wykorzystałam bazę z ciasta na babeczki i mazurki, a masa migdałowa na wzór tej, której używałam do ciasteczek z brzoskwiniami czy śliwkami. No i gruszki - dojrzałe, choć jędrne. Całość rozpływa się w ustach i nawet nie wiadomo kiedy sięga się po drugi kawałek. 

Ciasto
4 szklanki mąki pszennej 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany

Masa migdałowa
4 jajka
250 g mączki migdałowej
250 g masła
150-200 g cukru
1 łyżeczka esencji migdałowej

3 gruszki - dojrzałe, ale nie bardzo miękkie
płatki migdałowe do posypania z wierzchu


Z podanych składników zagnieść ciasto. Nieco schłodzić, ale nie za mocno, by móc je rozwałkować. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i przenieść na formę do tarty. Wyłożyć je do formy na tartę, lekko docisnąć i wyrównać od góry, a następnie ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej by się schłodziło. 

Przygotować masę migdałową - w miseczce dobrze wymieszać wszystkie składniki masy. 

Gruszki obrać i pokroić na połówki. Usunąć nasionka i ogonki. Połówki gruszek pokroić w poprzek na plasterki. 

Piekarnik rozgrzać do 380 F/190 C. 

Na schłodzonym cieście tarty wyłożyć krem  migdałowy. Wyrównać szpatułką. Krem powinien sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości formy. Na wierzchu ułożyć gruszki, węższą częścią do środka, lekko je wciskając w krem. Gruszki powinny być ułożone dość ciasno, choć nie powinny się dotykać. Na wierzchu posypać migdałami. 

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. Gotową, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika. Choć smakuje ona wręcz rewelacyjnie na ciepło, należy poczekać 15 minut aż nieco ostygnie, przez co nadzienie lekko się ustabilizuje i łatwiej będzie ją kroić i nakładać na talerzyki.  


Uwagi dodatkowe
  • Na ciasto wykorzystałam mój sprawdzony przepis na kruche babeczki. Doskonale się sprawdził, co wcale mnie nie zdziwiło, gdyż niejednokrotnie już robiłam z niego tarty i quiche. Ale można też przygotować ciasto jak w przepisie na galette
  • Z podanych proporcji wyjdzie ciasta na 3-4 tarty. Ciasto świetnie przechowuje się w zamrażalniku do 6 miesięcy, więc można je zrobić i poporcjowane zamrozić. Umożliwia to przygotowanie ciasta zawczasu i usprawnienie pieczenia. Nie mówiąc już o tym, że przyda się go więcej, bo ta tarta jest tak pyszna, że od razu chce się robić kolejną. I wtedy ciasto już mamy! 😉
  • Robiąc ciasto, można całkowicie pominąć cukier - słodki krem migdałowy idealnie to zrekompensuje.
  • Z podanych proporcji wyjdzie kremu na nieco więcej niż na jedną tartę. Pozostałą masę można do tygodnia przechowywać w lodówce lub nawet dłużej w zamrażalniku. Podobnie jak w przypadku ciasta, masa zrobiona wcześniej umożliwia szybkie wykonanie ciasta. 
  • Zazwyczaj rozwałkowuję ciasto i układam je w formie wieczorem, w przeddzień pieczenia. Wtedy jest dobrze schłodzone. Rano tylko rozsmarowuję masę, układam gruszki, posypuję płatkami i jest gotowe do pieczenia! A godzinę później zajadamy się nim. 






 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment