3.5 paczki (8 oz) /750 g serka Philadelphia
3 duże jajka
2 żółtka jajek
1/2 szklanki/120 g cukru
3/4 szklanki + 1 łyżka/200 ml śmietany kremówki
7 oz /200 g białej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips)
1/2 szklanki + 2 łyżki/150 ml soku pomarańczowego
1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
3 duże jajka
2 żółtka jajek
1/2 szklanki/120 g cukru
3/4 szklanki + 1 łyżka/200 ml śmietany kremówki
7 oz /200 g białej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips)
1/2 szklanki + 2 łyżki/150 ml soku pomarańczowego
1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
1.5 lb/700 g brzoskwiń i śliwek w dowolnych proporcjach
1/3 szklanki cukru
4 łyżki białego wina lub brandy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzać do 375 F/160 C - funkcja bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 8 cali/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Samą tortownicę obłożyć jak najszczelniej dwiema warstwami folii aluminiowej.
W garnuszku mocno podgrzać kremówkę - powinna niemal wrzeć. Zdjąć z palnika i dołożyć białą czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki lub drobinki czekoladowe. Mieszać aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady.
W misce zmiksować ser z cukrem na jednolitą gładką masę. Dodać jajka, żółtka skrobię i mąkę, masę czekoladowo-śmietankową i sok pomarańczowy. Całość mieszać do połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy, a tę wstawić do większego naczynia, którego można używać do pieczenia. Naczynie to powinno być na tyle wysokie, by postawiona w nim tortownica powinna być do połowy zanurzona w wodzie. Naczynie należy wypełnić delikatnie wrzącą wodą i wstawić do piekarnika. Piec około godziny - sernik powinien być wypieczony i ścięty, choć może być lekko "galaretowaty" czy też trzęsący się. W razie potrzeby, piec nieco dłużej.
Przygotować owoce. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki umyć i wypestkować, a następnie umieścić wraz z brzoskwiniami w garnuszku wraz z cukrem, winem/brandy, sokiem z cytryny i wanilią. Gotować około 10 minut, po czym ostudzić. Owoce nie powinny się rozpadać, ale być miękkie.
Upieczony sernik wyjąć na blat i ostudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki. Schłodzony przystroić owocami.
Uwagi dodatkowe
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Pieczenie w kąpieli wodnej zdecydowanie robi różnicę i sernik dochodzi do siebie równomiernie - nie pęka i nie opada tak bardzo jak sernik pieczony tradycyjną metodą. A jeśli nawet ciutek pęknie, to te pęknięcia ukryją się pod warstwą owoców.
- Tortownicę używaną do pieczenia w wodnej kąpieli należy przygotować do tego przy pomocy folii aluminiowej. Jeśli szczelnie owinie się tortownicę, otaczająca ją woda nie przeniknie do środka.
- Jeśli lubimy herbatnikowy spód w serniku, można go przygotować. Ja akurat nie lubię spodów w sernikach, więc przygotowuję serniki bez nich.
- Do sernika możemy wykorzystać najróżniejsze śliwki - nie tylko węgierki. Ja czasem używam przede wszystkich węgierek, a czasem mieszanki śliwek. Z tych większych, warto po podgotowaniu zdjąć skórkę, by owoce nabrały delikatności.
O matko, jak cudownie wygląda! Ostatnio robiłam placek ze śliwkami ;)
ReplyDelete