May 03, 2024

Sernik lwowski

Od kiedy zainteresowałam się kuchnią ukraińską, już kilka razy przymierzałam się do zrobienia sernika lwowskiego, zwłaszcza, że uwielbiam serniki. Ale jakoś cały czas nie wychodziło mi to i w efekcie minęły dwa lata od mojego poprzedniego dużego ukraińskiego gotowania. Ale w tym roku, korzystając z tego, iż ukraińska Wielkanoc przypada nieco później niż nasza polska wykorzystałam ten fakt na upieczenie sernika lwowskiego. I przyznam, że niewiele się on różni od mojego. Robi się go praktycznie jak ten, który znam jako wiedeński, tyle że w pierwotnej wersji, czyli z dodawaniem żółtek i białek osobno. Białka dodatkowo ubijamy na pianę. Nieco odzwyczaiłam się od tej metody, ale ... w końcu właśnie tak latami piekłam swój sernik, więc nie mogło być tu klapy i zaskoczenia smakiem. 

2.2 lb/1000 g sera białego
5 jajek
1 pałka/100 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej) lub kaszy manny
2 łyżeczki esencji waniliowej
otarta skórka z cytryny
50 g bakalii

Piekarnik nagrzać do temperatury 350 F/175 C. 

Ser przepuścić przez maszynkę. Oddzielić żółtka od białek. 

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, po czym stopniowo dodawać jajka, a następnie ser. Dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny, bakalie  i  ekstrakt waniliowy. Miksować tylko tyle, by składniki się połączyły, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy serowej. 

W osobnej misce ubić na sztywno pianę. Używając szpatułki lub łyżki delikatnie wmieszać w masę serową.

Tortownicę  wyłożyć papierem - samo dno - po czym wlać do niej masę serową. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec ok. 60-75 minut. Ostudzić - początkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie poza piekarnikiem. 

Całkowicie ostudzony sernik polać ganache. 

Uwagi dodatkowe
  • Polecam samodzielne zrobienie białego sera na sernik. Nie jest to trudne, a naprawdę warto, bo taki ser nie ma sobie równych!
  • Jak większość serników z dodatkiem piany, ten również nieco urośnie, a następnie opadnie. Może też lekko popękać z wierzchu, ale nie należy się tym przejmować, gdyż pęknięcia się zejdą w czasie stygnięcia i przysłoni je polewa. 


 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment