April 28, 2024

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

Kombinacji sałaty lub mieszanki sałat z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami chyba nie da się pobić. Dla mnie to jedna z najlepszych mieszanek smakowych - delikatność sałaty, lekka słodycz gruszki, ostrość sera i chrupiące orzechy rzec by można głaszczą nasze kubki smakowe. Do tego sos - słodko-kwaśny podkręcony delikatnie musztardą, która nie tylko - wraz z miodem - nadaje aksamitnej konsystencji, ale i delikatnie nadaje jej ostrości.  Sałatka ta jest świetna jako przystawka lub część większego posiłku, podana na przykład z grzankami lub focaccią. 



3 oz/100 g sałata - jeden gatunek lub mieszanka
1 gruszka dojrzała, ale nie bardzo miękka
2 oz /60 sera pleśniowego 
1/3 szklanki orzechów


Dressing
1.5  łyżki musztardy Dijon
1.5  łyżki miodu
1.5  łyżki octu winnego
1.5  łyżki oleju lub oliwy

szczypta soli
pieprz do smaku


Gruszkę umyć i jeśli wolimy obrać lub zostawić ze skórką. Podzielić na ćwiartki i wypestkować. Pokroić na plasterki. 

Orzechy lekko poszatkować na drobniejsze kawałki i lekko uprażyć w piekarniku lub na patelni.

Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

W jednej większej lub dwóch mniejszych miskach ułożyć sałatę. Na niej rozłożyć gruszkę, a następnie posypać całość pokruszonym serem i wcześniej przygotowanymi orzechami. Tuż przed podaniem polać dressingiem. 

Uwagi dodatkowe
  • Ta porcja dressingu starczy na więcej niż dwie porcje sałaty. Doskonale przechowuje się w lodówce przez kilka dni. 
  • Do swojej sałatki użyłam orzechów pekan, bo je najbardziej lubię. Ale sprawdzą się i włoskie, a także migdały
  • Sałatkę robiłam i z mieszanką sałat, i z sałaty rzymskiej z dodatkiem młodych liści szpinaku. Każda wersja jest pyszna. Podobnie rzecz ma się z gruszkami - każde pasują, byle były dojrzałe i jędrne. 
  • Z serem rzecz się ma podobnie - Blue Stilton najbardziej przypadł mi do gustu - jest lekko ostry, przez co ma wyrazisty smak. Ale inne sery pleśniowe, które lubimy też dobrze się wkomponują w smak sałatki.  
















Print Friendly and PDF

1 comment: