3 oz/100 g sałata - jeden gatunek lub mieszanka
1 gruszka dojrzała, ale nie bardzo miękka
2 oz /60 sera pleśniowego
1/3 szklanki orzechów
Dressing
1.5 łyżki musztardy Dijon1.5 łyżki miodu
1.5 łyżki octu winnego
1.5 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli
pieprz do smaku
Gruszkę umyć i jeśli wolimy obrać lub zostawić ze skórką. Podzielić na ćwiartki i wypestkować. Pokroić na plasterki.
Orzechy lekko poszatkować na drobniejsze kawałki i lekko uprażyć w piekarniku lub na patelni.
Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W jednej większej lub dwóch mniejszych miskach ułożyć sałatę. Na niej rozłożyć gruszkę, a następnie posypać całość pokruszonym serem i wcześniej przygotowanymi orzechami. Tuż przed podaniem polać dressingiem.
Uwagi dodatkowe
- Ta porcja dressingu starczy na więcej niż dwie porcje sałaty. Doskonale przechowuje się w lodówce przez kilka dni.
- Do swojej sałatki użyłam orzechów pekan, bo je najbardziej lubię. Ale sprawdzą się i włoskie, a także migdały
- Sałatkę robiłam i z mieszanką sałat, i z sałaty rzymskiej z dodatkiem młodych liści szpinaku. Każda wersja jest pyszna. Podobnie rzecz ma się z gruszkami - każde pasują, byle były dojrzałe i jędrne.
- Z serem rzecz się ma podobnie - Blue Stilton najbardziej przypadł mi do gustu - jest lekko ostry, przez co ma wyrazisty smak. Ale inne sery pleśniowe, które lubimy też dobrze się wkomponują w smak sałatki.
.
ReplyDelete