May 27, 2024

Tosty z jajkiem sadzonym na smażonym serze feta

Tak przygotowane tosty są świetną opcją na wytrawne śniadanie  lub lunch. Na długie godziny zaspokoją nasz głód. Filmiki pokazujące jak zrobić ten tost i jak się nim zachwycać. 😉 Były na tyle przekonywujące, że sama zaczęłam je czasem robić. I wtedy okazało się, że jest ciekawa. Feta nadaje wyrazistości jajku i dość mdłemu smakowo awokado. Ważne jest by użyty chleb był dobrze tostowany, bo to właśnie nadaje charakteru tej kanapce. Wtedy całość jest chrupiąca i pyszna. 

Przygotowanie takich tostów jest proste i szybkie.



Porcja na 1 kanapkę 

kromka chleba
1/2 awokado
feta - mniej więcej 2-3 łyżki pokruszonej fety
jajko

Opcjonalnie - sok z cytryny, szczypiorek i sól do awokado

Awokado rozgnieść w miseczce widelcem. Dodatkowo można doprawić sokiem z cytryny, solą i szczypiorkiem. 

Na rozgrzanej patelni umieścić fetę. Podsmażać, aż do momentu, kiedy feta się rozpuści, a jej brzegi lekko zaczną rumienić.  Na tak przygotowanej fecie umieścić jajko i smażyć pod przykrywką - gotowe jajko powinno mieć całkowicie ścięte białko, a na żółtku delikatną białkową powłoczkę. 

Kromkę chleba podpiec w tosterze na złoty kolor. Powinna być naprawdę chrupiąca. Na kromce położyć awokado, a na nim jajko usmażone na fecie. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment