Tak przygotowane tosty są świetną opcją na wytrawne śniadanie lub lunch. Na długie godziny zaspokoją nasz głód. Filmiki pokazujące jak zrobić ten tost i jak się nim zachwycać. 😉 Były na tyle przekonywujące, że sama zaczęłam je czasem robić. I wtedy okazało się, że jest ciekawa. Feta nadaje wyrazistości jajku i dość mdłemu smakowo awokado. Ważne jest by użyty chleb był dobrze tostowany, bo to właśnie nadaje charakteru tej kanapce. Wtedy całość jest chrupiąca i pyszna.
Przygotowanie takich tostów jest proste i szybkie.
Porcja na 1 kanapkę
kromka chleba
1/2 awokado
feta - mniej więcej 2-3 łyżki pokruszonej fety
jajko
1/2 awokado
feta - mniej więcej 2-3 łyżki pokruszonej fety
jajko
Opcjonalnie - sok z cytryny, szczypiorek i sól do awokado
Awokado rozgnieść w miseczce widelcem. Dodatkowo można doprawić sokiem z cytryny, solą i szczypiorkiem.
Na rozgrzanej patelni umieścić fetę. Podsmażać, aż do momentu, kiedy feta się rozpuści, a jej brzegi lekko zaczną rumienić. Na tak przygotowanej fecie umieścić jajko i smażyć pod przykrywką - gotowe jajko powinno mieć całkowicie ścięte białko, a na żółtku delikatną białkową powłoczkę.
Kromkę chleba podpiec w tosterze na złoty kolor. Powinna być naprawdę chrupiąca. Na kromce położyć awokado, a na nim jajko usmażone na fecie.
No comments:
Post a Comment