May 10, 2024

Omlet z kalafiorem

Kiedy przeglądałam pierwszy raz książkę Fani Lewando "Dietojarska kuchnia żydowska", ten przepis od razu wpadł mi w oko. Nic dziwnego - kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw, a i omletami nie gardzę. 😉Niejednokrotnie jadłam smażonego kalafiora i jest on naprawdę smaczny. Nigdy jednak nie wpadło mi do głowy, by połączyć go z omletem, a przecież tyle razy jadłam omlet z najróżniejszymi warzywami. Taki omlet jest świetną okazją do wykorzystania resztek kalafiora pozostałego z obiadu i zrobienia z niego lekkiego, acz pożywnego lunchu czy nawet śniadania. 


ugotowany kalafior
3 jajka 
sól/pieprz
1 łyżka oleju

Opcjonalnie - szczypiorek lub koperek

Ugotowanego kalafiora podzielić na mniejsze kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanej patelni natłuszczonej 1 łyżką oleju. 

Jajka lekko roztrzepać i posolić. Wylać je na kalafiora, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na średniej mocy palniku, aż całość się zetnie.

Podawać posypane koperkiem lub szczypiorkiem. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment