Krótki pobyt w Meksyku wiele lat temu przekonał mnie, że taco można przyrządzić w najróżniejszy sposób. Spróbowałam wtedy najróżniejszych taco, w tym i takich, których nie byłam w stanie zjeść, gdyż nadzienie zupełnie mi nie leżało. Ale jednak zdecydowana większość była pyszna i do dzisiaj z rozrzewnieniem wspominam tamte taco. Od tego czasu wiele zmieniło się i po północnej stronie granicy meksykańskiej. Można już bez większego problemu zjeść całkiem fajne taco. Powstało też wiele miejsc sprzedających tylko taco. Podobnie jest i u nas w domu. Zaczęliśmy jeść taco inspirowane tym, co kiedyś gdzieś sobie zjedliśmy albo sami kombinowaliśmy co tu jeszcze dodać.
Taco z szarpanym mięsem wieprzowym to nic nowego w kuchni meksykańskiej. Jest to przepyszna kombinacja. Wieprzowinę można specjalnie przygotować do taco, a można też wykorzystać pozostałe z obiadu resztki duszonej wieprzowiny (np. łopatki). Ja lubię wmieszać w mięso dodatki używane do duszenia wieprzowiny - sos i duszoną cebulę, które według mnie dodają smaku mięsu, a co za tym idzie taco.
Placki kukurydziane (soft taco)
Szarpana wieprzowina z tego przepisu
Pomidory
Guacamole z tego przepisu
Placki kukurydziane (soft taco)
Szarpana wieprzowina z tego przepisu
Pomidory
Guacamole z tego przepisu
Rzodkiewki
Kapusta
Śmietana
Limonki
Przygotować wieprzowinę, wykorzystując ten przepis. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę poszatkować, a rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Przygotować guacamole według tego przepisu.
Kiedy wszystkie składniki są gotowe, placki na taco podgrzać z jednej strony na rozgrzanej patelni. Przełożyć na drugą stronę, po czym ułożyć na taco nieco wieprzowiny. Złożyć placek na pól i natychmiast postawić na specjalnym stojaku do taco, by nadziewać je oraz warzywami. Guacamole można podać obok taco, a można też włożyć je w taco.
Uwagi dodatkowe
- Taco są bardzo szybkie i niekłopotliwe w przygotowania
- Taco z wieprzowiną idealnie nadają się do zagospodarowania resztek wieprzowiny pozostałej z obiadu, z poprzedniego dnia.
No comments:
Post a Comment