November 18, 2024

Gâteau invisible aux pommes, czyli niewidzialna szarlotka

O niewidzialnym cieście słyszałam wiele razy, ale jakoś nigdy nie miałam ani okazji go zrobić, ani spróbować. A korciło mnie, bo wyglądało bardzo ciekawie. Po dorocznej wyprawie "na jabłka", postanowiłam w końcu zmienić ten stan i zrobić ciasto. Jest super proste i zrobi je nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni. Jedynie trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo przygotowanie jabłek zabiera sporo czasu. Przyznam, że nawet nie zdawałam sobie sprawy ile.😉 To największy wkład czasowy w przygotowywanie ciasta. Jabłka warto zetrzeć na plasterki na tarce lub mandolinie, dzięki czemu będą tej samej grubości. Ale można je i po prostu pokroić. Ciasto jest delikatne i naprawdę smaczne; smakiem kojarzy mi się z budyniem. I dlatego najbardziej lubię je krótko po upieczeniu, kiedy można już je kroić, a jeszcze jest letnie. Dokładnie tak jak budyń - nie gorący, nie zimny, tylko letni. 

3 jajka
10 łyżek/150 ml mleka
1.5 oz/45 g roztopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 szklanki / 80 g mąki pszennej 
1/3 szklanki / 80 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
6 sporych jabłek - to ok. 2.2 lb/1 kg po obraniu i starciu

Opcjonalnie - 1/2 łyżeczki cynamonu

Cukier puder do posypania ciasta

Foremkę keksówkę o wymiarach zbliżonych do  4.5in x12 in / 12cmx36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Jajka wymieszać z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać, tak by nie powstały grudki. Dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wszystko połączyć. Jeśli lubimy, dodajemy cynamon do ciasta. Odstawić na bok. 

Jabłka obrać i zetrzeć na plasterki przy pomocy mandoliny lub tarki. Można też pokroić je na równe plasterki. Włożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać, tak by każdy plasterek jabłka miał szansę zanurzyć się w cieście. Przełożyć do foremki warstwami, nieco dociskając je. Pozostałe w misce ciasto wylać na jabłka. 

Nastawić piekarnik na temperaturę 375 F/180 C. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut, aż jabłka się dobrze zarumienią z wierzchu - powinny mieć jasno brązowy kolor, choć miejscami mogą być nawet nieco mocniej przypieczone. 

I teraz część najtrudniejsza - poczekać aż ciasto przestygnie i wyjąć je na deseczkę lub płaski podłużny talerz. Posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

Podawać z lodami waniliowymi lub sosem karmelowym. Albo i bez niczego, bo takie też jest bardzo smaczne.


Uwagi dodatkowe
  • Każda tarka czterostronna ma część z dwoma szparkami do krojenia na plasterki. To właśnie tej części używamy do starcia jabłek.  
  • Na szarlotkę idealnie nadają się jabłka twarde - i kwaskowate, i lekko słodkie. Można użyć różnych gatunków jabłek. 



 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment