November 25, 2024

Rogale prawie jak francuskie

Od kiedy pamiętam, uwielbiałam rogale i paluchy. I dlatego często je robię. Najbardziej lubię croissanty, ale ich zrobienie to nieco wyższa szkoła jazdy, a przede wszystkim sporo czasu, który nie zawsze jest. Stąd też ten sposób wykonania rogali bardzo przy padł mi do gustu. Nie są to croissanty, ale rogale wychodzą delikatniejsze i nieco imitujące warstwową ich strukturę. No i skórka się tak ładnie upiekła, że domownicy byli przekonani, iż to faktycznie są francuskie rogaliki. Smakowały ze wszystkim - i z samym masłem, i z jakimiś dodatkami, i z dżemami i z miodem. Idealne na petit déjeuner. 


2.5 szklanki /400 g mąki
1 łyżka /7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 ml wody
35 ml oleju
40 g masła
1 jajko 

Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać, zalać letnią wodą i zostawić na chwilę 5-10 minut by ruszyły. 

W misie miksera wymieszać mąkę i sól.  Dodać olej i rozczyn drożdżowy. Przy pomocy końcówki haka wymieszać tak by składniki dobrze się połączyły i powstało gładkie, jędrne ciasto. Oczywiście można to zrobić rękoma, ale mikser to przyspieszy. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło, należy je podsypać nieco mąką, ale nie za bardzo. Misę nakryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta. 

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować je i podzielić na dwie połowy. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie, rozwałkować pierwszą połówkę na koło mniej więcej o grubości 3 mm. Odłożyć na bok i podobnie rozwałkować drugą część ciasta. Na gotowym placku rozsmarować miękkie masło, a następnie przykryć drugim plackim. Podzielić na 8-12 trójkątków, a każdy zwinąć od podstawy w kierunku czubka, formując rogala. 

Rogale ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. 

Rozgrzać piekarnik do 390 F/ 200 C. 

Wyrośnięte rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec na złocisty/jasno brązowy kolor.  








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment