1 łyżka /7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 ml wody
35 ml oleju
40 g masła
1 jajko
W misie miksera wymieszać mąkę i sól. Dodać olej i rozczyn drożdżowy. Przy pomocy końcówki haka wymieszać tak by składniki dobrze się połączyły i powstało gładkie, jędrne ciasto. Oczywiście można to zrobić rękoma, ale mikser to przyspieszy. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło, należy je podsypać nieco mąką, ale nie za bardzo. Misę nakryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować je i podzielić na dwie połowy. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie, rozwałkować pierwszą połówkę na koło mniej więcej o grubości 3 mm. Odłożyć na bok i podobnie rozwałkować drugą część ciasta. Na gotowym placku rozsmarować miękkie masło, a następnie przykryć drugim plackim. Podzielić na 8-12 trójkątków, a każdy zwinąć od podstawy w kierunku czubka, formując rogala.
Rogale ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 390 F/ 200 C.
Wyrośnięte rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec na złocisty/jasno brązowy kolor.
No comments:
Post a Comment