Babkę tak upieczoną można podać samą, można polać ją czekoladą, a można też zrobić do niej sos owocowy. W żadnej z tych kombinacji nie może nie smakować. Po prostu jest pyszna. Nawet jeśli nie jest upieczona w takiej fikuśnej foremce.
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g kakao
2 szklanki ciemnego brązowego cukru (np. muscovado)
4 jajka
250 ml oleju
300 ml szampana (lub wina musującego)
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać olej i jajka, a na końcu szampana lub wino musujące. Mieszać krótko, najlepiej rózgą kuchenną, a nie mikserem, aby nie zdefraudować bąbelków.
Formę do pieczenia dobrze wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 350F. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu delikatnie wyjąć babkę na kratkę i ostudzić.
No comments:
Post a Comment