March 10, 2013

Babka szampańska

Szukając ciekawego ciasta do jeszcze ciekawszej formy do pieczenia znalazłam przepis na blogu Moje wypieki. Idealnie pasował do mojej formy, bo używał takiej samej fikuśnej foremki! Zaryzykowałam i okazało się, że babka też jest bardzo dobra, a do tego bardzo prosta w robieniu. 

Babkę tak upieczoną można podać samą, można polać ją czekoladą, a można też zrobić do niej sos owocowy. W żadnej z tych kombinacji nie może nie smakować. Po prostu jest pyszna. Nawet jeśli nie jest upieczona w takiej fikuśnej foremce. 

500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g kakao
2 szklanki ciemnego brązowego cukru (np. muscovado)
4 jajka
250 ml oleju 

300 ml szampana (lub wina musującego)

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać olej i jajka, a na końcu szampana lub wino musujące. Mieszać krótko, najlepiej rózgą kuchenną, a nie mikserem, aby nie zdefraudować bąbelków. 

Formę do pieczenia dobrze wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 350F. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu delikatnie wyjąć babkę na kratkę i ostudzić. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment