120 g masła
100 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao
230 g mąki
170 g cukru
1/2 szklanki mleka
2 łyżki gęstej śmietany
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 2 pomarańczy
Pomarańcze umyć i zetrzeć z nich skórkę. Czekoladę rozpuścić.
W dużej misce wymieszać masło z cukrem. Dodać jajka, a następnie proszek. Dolać mleko i śmietanę i dobrze całość wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, podzielić je na dwie części. Do jednej dodać skórkę, a do drugiej czekoladę, a następnie wymieszać każde z nich do połączenia się z dodanymi składnikami,
Do wysmarowanej formy, mniej więcej 25 cm/10 calowej przełożyć ciasta. Można je kłaść naprzemiennie, a można też położyć jasne, a potem ciemne. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 370 F/ 165 C do suchego patyczka.
Źródło: Kwestia smaku

No comments:
Post a Comment