Momosa uchodzi za elegancki i wykwintny drink na bazie szampana i soku z owoców cytrusowych, przede wszystkim soku z pomarańczy. Jego nazwa pochodzi od żółtych kwiatów mimozy, Acacia dealbata. Podawany jest zwykle rano, w czasie brunchu lub na weselach.
Proporcje mimozy bywają różne, choć najczęściej przygotowuje się ją z równej ilości szampana i soku pomarańczowego. Jeśli chcemy mocniejszych wrażeń, należy sięgnąć po Buck's Fizz, w którym szampana jest dwa razy więcej niż soku pomarańczowego.
Hiszpania jest chyba najbardziej znanym miejscem, gdzie od wieków serwuje się mimozę - nic dziwnego, jest tu pełno i pomarańczy, i win musujących.
W walentynkowy dzień, i to w dodatku taki, który wypadł w weekend, aż się prosi o mimozę! Mimoza z czerwonych pomarańczy szczególnie nadaje się na Walentynki. A ponieważ jest delikatna, jak na mimozę przystało, można nią zacząć dzień, a można sobie ją sączyć przed obiadem lub z deserem po obiedzie. Słowem pasuje o każdej porze tego dnia.
100 ml soku pomarańczowego wyciśniętego z pomarańczy odmiany blood
100 ml szampana lub wina musującego
Sok i szampana/wino dobrze schłodzić. W wysokim kieliszku wymieszać sok z szampanem w proporcji 1:1.
No comments:
Post a Comment