February 02, 2015

Zebra

Ot, zwyczajne ciasto - dobre, choć nie z gatunku tych, które robią piorunujące wrażenie. Ale w latach osiemdziesiątych był to przebój - zebra zrobiła furorę, bo była innym ciastem niż powszechnie znane wszystkim babki łaciate, czyli marmurkowe. A tu pojawiły się nieregularne paseczki - zupełnie jak na prawdziwej zebrze. Nie znam nikogo, kto wtedy by nie piekł zebry. Aż nagle wyparły ją inne ciasta i zebra poszła w zapomnienie. Warto jednak ją sobie przypomnieć, bowiem to ciasto szybkie do zrobienia i doskonale nadające się do porannej kawy czy herbaty. 


2.5 szklanki mąki + 3 łyżki
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka gazowanej wody 
1 szklanka oleju
3 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzać do 365 F/180 C. 

Z podanych składników - oprócz kakao i 3 łyżek mąki - zrobić ciasto. Podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę i dobrze wymieszać. 

Na środek wysmarowanej formy wlewać naprzemiennie po 2 łyżki ciasta jasnego i ciemnego. Zanim naleje się kolejną porcję, należy odczekać chwilkę, aż ciasto się rozpłynie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 365 F/180 C około 50 minut,  do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce zajadać ze smakiem. 😉 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment