February 05, 2015

Ceviche z krewetek

Ceviche to zasadniczo potrawa zrobiona z surowej ryby, marynowanej w soku z cytryn lub limonek z dodatkiem papryczek chilli lub aji typowa dla kuchni południowo amerykańskiej. Może być podawana jako danie główne lub jako przystawka. Do ceviche używane są świeże ryby, a sok z cytrusów i przyprawy sprawiają, że są one jak najbardziej bezpieczne w spożyciu - pewnie nawet bardziej niż popularne sushi czy sashimi, o tatarze nie wspominając. Ceviche z krewetek jest bardzo popularne w Ekwadorze; jest nieco inne niż rybne, gdyż używane są do niego gotowane krewetki. Zadziwiło mnie swoją lekkością i wręcz orzeźwiającym smakiem, przez co - według mnie - najlepiej nadaje się do podawania w upalne dni. 

1 lb/450 g krewetek (ugotowanych i bez skorupek)
1/2 szklanki posiekanej drobno natki kolendry
2 pomidory
1 fioletowa cebula
10-15 limonek - w zależności od ich wielkości 
1 pomarańcza
4 łyżki soku z pomidorów lub keczupu
pieprz cayenne i sól do smaku

Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonek.

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półksiężyce. Przez około 10-15 minut moczyć w lekko osolonej wodzie. 

Pomidory pokroić w bardzo cienkie plasterki. Kolendrę bardzo drobno posiekać. 

W dużej misce wymieszać sok z cytrusów z kolendrą i sokiem z pomidorów lub keczupem. Dodać umyte krewetki, pomidory i odsączoną z wody cebulę. Delikatnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. 





Źródło: Laylita

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment